MOP 10 Festival multimedije Varaždin upoznao s "digitalnim barokom"

Deseto festivalsko izdanje koje nadmašilo je sva očekivanja, a posjećenost programa bila je stopostotna što pokazuje da je festival itekako potreban zajednici.

Martina Čizmić | 25.10.2021. / 16:45

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Varaždin je poznat po svojim "Baroknim večerima", no proteklog je tjedna u tom gradu vladao "digitalni barok". 

Tijekom tri dana održavanja MOP 10 Festivala multimedije, publika je mogla uživati u više o 20 događanja globalne kvalitete. Tako su mogli vidjeti novitete iz dizajna i multimedije te upoznati globalne trendove u ovoj industriji kroz predavanja, panel rasprave, izložbe, radionice i gaming turnire. Interakcija publike i sama posjećenost na svim je događanjima bila iznadprosječno visoka, a za neke se programe tražila i stolica više.

Slika nije dostupna Hrvatski prirodoslovni muzej dobiva novo ruho: 69 milijuna kuna vrijedan projekt rekonstrukcije i modernizacije postava trebao bi biti gotov 2023.

Ovogodišnje izdanje nadmašilo je sva naša očekivanja, a posebno nas je iznenadila količina interakcije publike s festivalom. Osobno mogu reći da je MOP 10 kroz sto posto posjećen program definitivno pokazao da su teme i sadržaji o kojima govori i više nego potrebne zajednici, rekao je Fran Mubrin jedan od organizatora festivala.

Kako su istaknuli organizatori, cilj je samog festivala bio predstaviti i lokalne umjetnike s područja dizajna i multimedije. Tako je predprogram započeo otvorenjem izložbe varaždinske umjetnice Kaje Kajfež izložbom „Iz ptica“, dok se na samom otvorenju festivala samostalnom izložbom „Generativni dizajn“ publici predstavio varaždinski dizajner Mihael Miklošić.

Ovogodišnji festival obilježile su čak četiri radionice domaćih kreativaca i stručnjaka s područja multimedije i dizajna, a o najaktualnijim digitalnim temama moglo se učiti i razgovarati u sklopu više predavanja okupljenih pod zajedničkom temom Digital Baroque Talks.

Glavno okupljalište za informiranje svih posjetitelja MOP festivala multimedije sa stanjem, rastom i novostima u gaming industriji ove je godine bio program „Gaming na Sjeveru.“ U gaming zoni u prostorima P4 bila su organizirana kratka predavanja o gamingu, panel rasprave među najboljim igračima sa Sjevera, savjeti za amaterske igrače, gledanje finala SET turnira iz Counter Strike-a, te turniri u igrama na mobilnim uređajima i konzolama.

U sklopu MOP-a u subotu je održan i jubilarni trideseti UX Meetup #MOP edition u organizaciji IxDA Croatia na kojem se raspravljalo i tko smo, što želimo i gdje vidimo dizajn u 2022. godini.

Slika nije dostupna Mercedes predstavlja "svemirski" multimedijski sustav: Gigantska površina, osmojezgreni procesor, 24GB RAM-a, umjetna inteligencija...

Festival je zatvoren predavanjem o 10 godina MOP-a festivala multimedije u prepunom kinu Gaj, a spektakularnu završnicu varaždinskoj je publici nakon predavanja osigurala jazz fusion četvorka Chui jedinstvenim glazbeno-filmskim koncertom KINOFONIJA!. Varaždinci su tako imali prilike iskusiti kako zvuči spoj suvremene klupske glazbe s jazzom i elektronikom uz projekciju glasovitog filma 'Berlin, simfonija velegrada' (W. Ruttman).

U deset godina MOP festivala multimedije održano je preko 140 predavanja, 30 radionica, 20 instalacija i performansa te 15 filmskih projekcija, 30 izložbi i više od 45 glazbenih sadržaja. Velika posjećenost programa, ali i sve veći broj partnera, voditelja radionica i stručnih suradnika dovoljan su pokazatelj kako je inicijativa ovakvog festivala bila izuzetno potrebna. Iako se po veličini i brojkama MOP festival multimedije ne može uspoređivati s festivalima svjetskog karaktera, sadržajno i ono što on donosi zajednici i pojedincima definitivno je na razini najvećih svjetskih festivala, pogotovo u pogledima međusobnog povezivanja struke.

Organizator festivala je Udruga MOP Sveučilište Sjever, uz pokroviteljstvo i podršku Grada Varaždina, Studentskog centra Varaždin, Sveučilišta Sjever, Studentskog zbora UNIN te TZ Grada Varaždina. Partneri festivala su POU Varaždin i kino GAJ, Centar za mlade i nezavisnu kulturu P4, Hrvatski filmski savez i Kino Tuškanac, Goethe-Institut, GMV, Filmsko-kreativni studio VANIMA, Alpha-m i Caffe bar Elephant.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti