Može li duet pjevajućeg drveća sa Zemlje i letjelice u orbiti pomoći čovjeku u misiji osvajanja udaljenih planeta?

NASA-ini znanstvenici u suradnji s umjetnicima pokrenuli su projekt kojim žele poduprijeti razvoj tehnologije koja bi čovjeku omogućila odlazak na udaljene egzoplanete.

Branimir Vorša | 15.11.2021. / 11:29

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Svemirska letjelica u niskoj Zemljinoj orbiti koja pjeva u duetu s drvećem na površini Zemlje, zvuči kao scena iz kakvog bizarnog znanstveno-fantastičnog filma. No, ako se ostvari plan grupe NASA-inih znanstvenika i umjetnika, upravo to će postati stvarnost, a duet između letjelice i drveća trebao bi potrajati puna dva stoljeća.

Slika nije dostupna Bezosova vizija budućnosti: Ljudi će se rađati u svemiru, a na Zemlju će odlaziti na - godišnji odmor

Udruživanje drveća i stroja na rubu svemira zapravo je umjetničko znanstveni projekt nazvan "The Tree of Life" (Drvo Života), a njegova svrha je povezati Zemlju i svemir kroz pjesmu, koja se šalje putem radiovalova između letjelice u orbiti i posve neočekivane tehnološke komponentne; živog drveća koje je aktivirano da radi kao veliki, živući antenski sustav, stoji u opisu tog projekta kojeg je pokrenuo Space Song Foundation.

Riječ je o novoformiranoj neprofitnoj organizaciji posvećenoj dizajniranju i proizvodnji održive tehnologije koja podupire daleke svemirske misije i koja stoji na sjecištu znanosti, umjetnosti i dizajna.

Digitalni senzori hvatat će pomake u okolini drveća, a poseban softver će prevesti te podatke u zvučne frekvencije koje će se prenijeti prema malenoj, udaljenoj svemirskoj letjelici. Ta letjelica će zauzvrat slati nazad snop radiovalova s podacima o svojem operativnom kapacitetu.

Kako se svjetlost, voda i temperatura drveta mijenjaju, tako će se mijenjati i ton, glasnoća i pravi zvuk pjesme, pojašnjava Julia Christensen, predsjednica Space Song Foundationa.

Kratkoročno gledano, mi čujemo promjene u pjesmi kako se dan pretvara u noć, kako oblaci prolaze iznad drveća, kako se mijenjaju godišnja doba, itd. Ali gledano vrlo dugoročno, desetljećima ili stoljećima, moći ćemo čuti velike globalne pomake u klimatskim i drugim promjenama na planetu, dodaje Christensen.

Slika nije dostupna Može li "digitalni blizanac Zemlje" spasiti naš planet od propasti? Znanstvenici političarima nude moćan alat za donošenje boljih odluka

Projekt Drveta Života počeo je kao dio inicijative za dizajn potencijalnog budućeg svemirskog broda kojim bi se dosegnuo egzoplanet Proxima B koji je udaljen 4,2 svjetlosne godine od Zemlje i koji se čini pogodan za primanje potencijalnog života. Da bi se prešao taj put bilo bi potrebno oko 6300 godina posredstvom tehnologije kojom čovječanstvo trenutno raspolaže. To je i razlog zbog kojeg znanstvenici istražuju inovacije koje pomiču granice tehnologije, a umjetnici im u tome pomažu tako što im omogućuju da to rade na kreativan način.

Iako su umjetnici koji surađuju na spomenutom projektu mogli odabrati bilo koje objekt sa Zemlje za eksperimentalni komunikacijski sustav, oni su se odlučili za drveće, jer će ono postojati još mnogim desetljećima i ono može ispričati širu priču o našem planetu.

No, dok je drveće spremno biti u središtu tehnološke pozornosti, svemirska letjelica koja bi upotpunila taj duet, tek se treba izgraditi.

Steve Matousek, šef naprednih koncepata u NASA-inom JPL laboratoriju za inovacije, ističe da će njegov tim započeti s testiranjem prototipova baziranim na cubesat satelitima iduće godine. Funkcionirajući kontinuirano punih 200 godina, ta bi svemirska letjelica trebala pomaknuti ograničenja tehnološke zastarjelosti daleko iznad ograničenosti životnog vijeka, primjerice, današnjih mobitela, tableta i laptopa.

Dizajn nema pomičnih dijelova, a elektronika je upaljena tek jedan posto vremena, pojašnjava Matousek, koji je radio na misijama koja datiraju još od Voyagera pa preko Junoa do MarCo-a.

Zamislite da vaš automobil, računalo ili mobitel moraju trajati 200 godina. Što je svemirska letjelica jednostavnija, tim bolje, kaže.

Slika nije dostupna Tragovi vode pronađeni u galaksiji udaljenoj 12,8 milijardi svjetlosnih godina od Zemlje

Space Song Foundation trenutno prikuplja novac za svoj projekt putem Kickstartera, a dosad je prikupljeno više od 11.500 dolara od zacrtanih 15.000 dolara, s tim da je do kraja kampanje preostalo još tri dana.

Ako sve prođe po planu, prva dva drveta počet će "pjevati" na javnim mjestima u Los Angelesu i New Yorku u realnom vremenu i u duetu. Sredstva prikupljena putem Kickstarter kampanje utrošit će se na opremu potrebnu za ožičenje ta dva drveta.

Izvor: Cnet

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti