Tragovi vode pronađeni u galaksiji udaljenoj 12,8 milijardi svjetlosnih godina od Zemlje

Pronalazak dokaza vodenih molekula toliko daleko u prošlosti svemira dalo je timu američkih astronoma uvid u to koliko se svemir svemir mijenjao.

Branimir Vorša | 04.11.2021. / 11:53

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Astronomi su otkrili tragove vode u galaksiji udaljenoj 12,8 milijardi godina od Zemlje. To je ujedno postalo i najudaljenije otkriće vode izvan Sunčevog sustava, tvrde astronomi.

Tragovi vode pronađeni su u velikoj galaksiji SPTO311-58 koja potječe iz vremena kad je svemir bio star svega 780 milijuna godina. SPT0311-58 zapravo čine dvije galaksije koje se stapaju i najveća je trenutno poznata galaksija iz doba ranog svemira te ima više prašine i plina od drugih jednako ranih galaksija.

Slika nije dostupna Nova studija "nokautirala" dosadašnju teoriju o pronađenim jezerima tekuće vode ispod površine Marsa

Slika nije dostupna Britanski znanstvenici otkrili da atmosfera na Marsu i nije tako suha kako se mislilo

Astronomi sa Sveučilišta Illinois su za otkriće molekula vode u toj galaksiji koristili teleskop ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) u Čileu.

Njihovo otkriće sugerira da je molekularni svemir započeo vrlo rano, razvijajući se od helija i vodika ili helij hidrida u kompleksnije molekularne kombinacije vrlo brzo nakon postanka svemira.

Elementi teži od helija i vodika stopljeni su u jezgri zvijezde kako se bliži njezin kraj pa istraživanje američkih astronoma sugerira da su se prve zvijezde formirale i ugasile unutar prvih 800 milijuna godina od postanka svemira te da su njihove smrti proizvele molekule unutar tog vremenskog perioda.

Slika nije dostupna Mars je jednom bio bogat vodom, a znanstvenici misle da napokon znaju kamo je nestala

Pronalazak dokaza vodenih molekula toliko daleko u prošlosti svemira dalo je timu američkih astronoma uvid u to koliko se svemir svemir mijenjao.

Osim molekula vode, američki astronomi otkrili su i molekule ugljičnog monoksida.

Kisik i ugljik su elementi prve generacije te u molekularnim formama ugljičnog monoksida i vode, oni su ključni za život kakvog poznajemo, ističe Sreevani Jarugula, vodeći autor studije.

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti