Može li Olympus ovom kamerom ugroziti GoPro dominaciju?

Godinama je GoPro vodeći proizvođač akcijskih kamera, ali konkurencija je sve aktivnija i bolja

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 25.05.2016. / 07:20

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Kažu da je teže ostati na vrhu, nego ga osvojiti, a upravo s takvim izazovom će se, po svemu sudeći, morati suočiti GoPro. Iako su njihove akcijske kamere već godinama prvi izbor zbog svojih performansi i kvalitete, sve je više proizvođača koji nastoje detronizirati GoPro. Pritom ne mislimo samo na jeftinije kopije samih GoPro modela, koji su cijenom prihvatljiviji, ali se to i te kako osjeti na kvaliteti video snimaka, nego i na etablirane proizvođače video i foto opreme koji su uvjereni kako tržište akcijskih kamera ima dovoljno prostora za nove modele. Jedan od takvih stiže iz obitelji Olympus, koja je ionako poznata kao renomirani brand kada su u pitanju kamere i fotoaparati. 

Model nazvan Olympus Tough TG-Tracker  potencijalno je najozbiljniji izazivač za GoPro. Jer, za cijenu od 379 američkih dolara (početni model), nudi gotovo sve što i GoPro, uz određene dodatke i funkcije koje GoPro nema. Tu je, naravno, mogućnost snimanja videa u 4K rezoluciji, širokokutni objektiv, LCD zaslon za pregledavanje snimki, ugrađen Wi-Fi, brzinomjer, senzor temperature, GPS i kompas, mjerač tlaka zraka... Tough TG-Tracker akcijska kamera je vodotporna do 30 metara dubine, otporna je na padove s visine do dva metra, otporna je na prašinu, udarce... Jednom riječju, prava akcijska kamera, nešto drugačije ergonomije i dizajna nego GoPro, ali s ogromnim potencijalom. 

Ono čime će se Olympus, kada je ova kamera u pitanju, posebno pohvaliti, a po čemu je i inače poznat, je ugrađen 5-osni stabilizator slike, koji osigurava kvalitetne i stabilne video uratke čak i u ekstremnim uvjetima. Dakako, integracija s aplikacijom za pametne telefone se podrazumijeva, jedino malo "štekaju" video modovi, jer u odnosu na GoPro, primjerice, nema 2.7K, što je manji problem, ali nema ni mogućnosti snimanja bilo koje rezolucije s 24fps, što je zapravo idealni "framerate" za snimanje video materijala. No, to se ionako relativno lako i brzo ispravi novim "firmwareom". U svakom slučaju, Olympus Tough TG-Tracker je kamera odličnih performansi i potencijalno ogromnog tržišnog potencijala. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti