Musk glasinama stao na kraj i otkrio koliko će poreza platiti državi za 2021. godinu

Elon Musk će SAD-u platiti više godišnjeg poreza nego bilo koji američki državljanin dosad.

Branimir Vorša | 20.12.2021. / 10:20

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Šef Tesle i SpaceX-a te najbogatiji čovjek na svijetu Elon Musk putem Twittera je obzanio koliko će točno poreza platiti za 2021. godinu.

Za one koji se pitaju, platit ću preko 11 milijardi dolara poreza ove godine, obznanio je Musk u statusu na Twitter profilu te s time zapravo prekinuo špekulacije oko svojih poreznih dugovanja za 2021. godinu.

Musk se dosad riješio oko 12,9 milijuna Teslinih dionica ukupne vrijednosti gotovo 14 milijardi dolara od početka studenoga, nakon što je Twitter zajednicu anketom upitao treba li prodati 10 posto Teslinih dionica kako bi platio porez.

Zapravo će zaraditi gotovo dvostruko?

Slika nije dostupna Musk predložio da proda 10% dionica Tesle kako bi platio porez, prepustio odluku tviterašima putem ankete: "Držat ću se rezultata"

Slika nije dostupna Tviteraši odlučili, no hoće li Elon Musk doista prodati 10 posto dionica Tesle kako bi platio porez?

Slika nije dostupna Budi volja Twitterova: Musk održao riječ i prodao 10 posto svojih dionica Tesle

Obzirom da su tviteraši u anketi odgovorili da treba, Musk je krenuo u masovnu prodaju, no čini se da je ista motivirana i pragmatičnom poslovnom zabrinutošću.

Musk ima rok do kolovoza iduće godine za sklapanje nagodbe kojom bi iskoristitio oko 22,9 milijuna dioničkih opcija, koje bi mu omogućile kupnju dionica Tesle za oko jedan posto njihove trenutne vrijednosti. Kako bi to mogao učiniti, on zapravo mora platiti porez na prodane dionice.

Muskova procjena koliko poreza mora platiti podudara se s brojkama koje navode i mediji. Šef Tesle mora platiti oko 8,2 milijarde dolara poreza samo na osnovu prodaje dionica u 2021. godini. Osim toga, Musk mora platiti i nešto ispod 900 milijuna dolara poreza na neto prihod od ulaganja te dodatnih 2,9 milijardi dolara poreza saveznoj državi Kaliforniji, gdje je Tesla donedavno imala sjedište, prije njegovog preseljenja u saveznu državu Teksas.

Izvor: RT

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti