Musk može zadovoljno trljati ruke: Američke svemirske snage dodijelile važan i izdašan ugovor

Još nisu točno poznati datumi lansiranja, ali prema ugovoru trebala bi biti realizirana u ljeto 2025. i ljeto 2026. godine.

Martina Čizmić | 19.10.2024. / 09:24

SpaceX Falcon 9 raketa
SpaceX Falcon 9 raketa (Foto: Afp)

Bit će gužva na SpaceX-ovoj rampi za lansiranje. Uz sve komercijalne i testne misije koje obavlja za svoje i potrebe svojih partnera, SpaceX će morati pronaći prostora i za barem 9 lansiranja u ime "nacionalne sigurnosti".

Naime, američke Svemirske snage objavile su kako su SpaceX-u dodijelile 733,6 milijuna dolara vrijedan ugovor u obliku dva "naloga za uslugu lansiranja u svemir za nacionalnu sigurnost".

Ta dva naloga pokrivaju sedam lansiranja za Agenciju za svemirski razvoj i jedan "set misija" za Nacionalni izviđački ured (ne one slatke male izviđače koji prodaju kekse, nego one što izviđaju situaciju).

X-37B Tajnovita američka svemirska letjelica sprema se na revolucionaran manevar u Zemljinoj orbiti: "To je nevjerojatno važna prekretnica"

Što će sve SpaceX lansirati u svemir nije još u potpunosti poznato. Zna se da će sigurno sudjelovati u izgradnji druge tranše Transport Layera, satelitske konstelacije koja bi se u konačnici trebala sastojati od najmanje 300 satelita u niskoj Zemljinoj orbiti. "Transport Layer" je, kako pojašnjavaju dužnosnici, "mreža koja će pružati sigurnu, otpornu i brzu povezivost i razmjenu vojnih podataka diljem svijeta u punom opsegu ratne platforme".

Još nisu točno poznati datumi lansiranja, ali prema ugovoru trebala bi biti realizirana u ljeto 2025. i ljeto 2026. godine.

Podsjetimo, ovo nije prvi SpaceX-ov ugovor sa Svemirskim snagama. Već su ranije odradili lansiranja brojnih misija kojima je bio cilj sastavljanje "Transport Layera" i sličnog sustava osmišljenog za otkrivanje i nadzor potencijalnih prijetnji projektilima, "Tracking Layer".

Izvor: Space.com

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti