Musk poludio na izvještaje o incidentu s robotom u Teslinoj tvornici: "Uistinu sramotno"

Na izvještavanje britanskog tabloida o incidentu s robotom u Teslinoj tvornici od prije dvije godine reagirao je i Elon Musk, nazvavši ga - sramotnim.

Branimir Vorša | 28.12.2023. / 11:06

Elon Musk
Elon Musk (Foto: Afp)

Elon Musk kritizirao je nedavno medijsko izvještavanje o incidentu s robotom u Teslinoj gigatvornici u Austinu, odbacujući ga kao razmatranje minule ozljede radnika u incidentu od prije dvije godine, koji je uzrokovala uobičajena industrijska robotska ruka Kuka.

Odgovarajući korisniku koji je podijelio izvješće britanskog tabloida Daily Maila, Musk je izrazio frustraciju zbog načina na koji je navedeni tabloid izvijestio o tom incidentu. Isti korisnik je ustvrdio da korištenje termina "napad" od strane britanskog tabloida implicira svjesnu odluku robota, što je značajka koju robotska ruka Kuka nema te da je robot samo radio ono za što je programiran te vjerojatno nije bio isključen. Musk se u objavi složio s tom konstatacijom.

Uistinu sramotno od medija da iskopavaju ozljedu od prije dvije godine zbog jednostavne industrijske robotske ruke Kuka (koja se nalazi u svim tvornicama) i impliciraju da je to sada zbog Optimusa, napisao je Musk u objavi na platformi X.

Navedeni tabloid pisao je o incidentu iz 2021. godine, gdje je inženjera, koji je provodio ažuriranje softvera, zgrabio i prikliještio robot Kuka, što je rezultiralo ozljedama tog inženjera. O incidentu je prethodno izvještavao portal The Information, koji je detaljno opisao priče inženjera koji je krvario nakon što ga je robot zgrabio. Inženjer se na kraju izvukao ispod robotove metalne hvataljke, kada je drugi radnik pritisnuo gumb za hitno zaustavljanje.

Muskov prigovor bio je usredotočen na to što je Daily Mail koristio sličicu s Teslinim humanoidnim robotima Optimus, čime je skrenuo pozornost s robota Kuka, koji je bila uključena u incident 2021. Muskova podrška robotima Optimus dobro je poznata, a on predviđa budućnost obilja i smanjenog siromaštva ako bi ti roboti mogli obavljati fizičke poslove.

To znači budućnost obilja. Budućnost u kojoj nema siromaštva, u kojoj možete imati što god želite u smislu proizvoda i usluga, rekao je još 2022. godine Musk, kad je predstavio projekt robota Optimus javnosti.

Unatoč tome, sigurnosni problemi ustrajno muče Tesline tvornice, s nepotpunim izvješćima o ozljedama u 2020. i kineskim inspektorima koji su tražili kazne za sigurnosne slabosti u travnju, uključujući prijavu smrti radnika Tesline tvornice u Šangaju. Tesla je u listopadu opovrgnula sigurnosne navode njemačkog sindikata i medija u vezi s berlinskom gigatvornicom.

Zahtjevi za komentarima iz Tesle i proizvođača robota Kuka ostali su zasad bez odgovora.

Izvor: Business Insider
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti