Musk predstavio veliki plan za kolonizaciju Marsa

Svemirski brod s ljudskom posadom na put bi trebao krenuti 2024. godine.

Monika Nožić Monika Nožinić | 28.09.2016. / 09:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

"SpaceX razvija golemu raketu i kapsulu za prijevoz velikog broja ljudi i tereta na Mars s krajnjim ciljem kolonizacije planeta", izjavio je u utorak vlasnik SpaceX kompanije i tech milijarder Elon Musk.

Musk je objavio svoje planove za Mars raketu, koja bi, po jednom putovanju u trajanju između 80 i 150 dana, mogla prevesti 100 ljudi.

SpaceX na Mars namjerava letjeti otprilike svakih 26 mjeseci, kada su Zemlja i Mars povoljno usklađeni, a Musk se nada da u malo daljoj budućnosti od Zemlje do Marsa neće trebati više od 30 dana. Svoju prvu posadu želi lansirati prije 2024. godine, i u tom je pogledu veliki optimist.

Musk je također rekao da preživljavanje neće biti zajamčeno za svakoga tko potpiše ugovor s SpaceX-om za "nevjerojatnu avanturu" putovanja na Mars. "Rizik od smrti bit će vrlo visok. Ako ste spremni umrijeti i ako s tim nemate problema, onda ste kandidat za odlazak", rekao je u svom jučerašnjem govoru na Međunarodnom kongresu astronautike (International Astronautical Congress) održanom u meksičkoj Guadalajari.

Iako Musk kaže da predviđa veliku kolonizaciju Marsa i mogućnost preoblikovanja planeta, dodao je da je ključni problem dobiti dovoljno niske troškove koji bi privukli kupce.

"Ne možemo stvoriti samoodrživu civilizaciju ako je cijena ulaznice 10 milijardi dolara po osobi. Naš je cilj da to otprilike bude ekvivalentno troškovima prosječne kuće u Sjedinjenim Američkim Državama, oko 200.000 dolara", rekao je Musk.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti