Musk realno o (ne)mogućnostima putovanja na Mars

Elon Musk uvijek je bio optimist pa je iznenadio kad je realno progovorio o rizicima svojih svemirskih projekata.

Ana Marija Kostanić | 20.07.2017. / 17:35

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Tvrtka Elona Muska za istraživanje svemira SpaceX, koja je napravila revoluciju u industriji svemirskih letjelica ponovnim korištenjem raketa, u planu ima ostvariti još veći cilj: odvesti ljude na Mjesec, a nakon toga uspostaviti i koloniju na Marsu.

Musk je poznat po optimističnim vremenskim predikcijama projekata SpaceX. Prošle je godine priopćio kako planira poslati bespilotnu raketu na crveni planet "čim počne 2018. godina". No, tijekom razgovora na Međunarodnoj konferenciji za istraživanje i razvoj svemirske postaje, Musk je bio neobično realan po pitanju SpaceX-ovih svemirskih projekata.

Dok je spominjao dodatne informacije o novoj raketi Falcon Heavy, njezinu potencijalu i važnosti za prvu ljudsku misiju na Mars, Musk je okupljenim znanstvenicima umanjio očekivanja veoma realnim uvidima.

Falcon Heavy zahtijeva istodobno paljenje 27 orbitnih raketa, izjavio je Musk i dodao da postoji puno rizika povezanih s raketom Falcon Heavy, prenosi Vanity Fair.

Postoji dobra mogućnost da raketa ne dospije u orbitu... Nadam se ipak da će uspjeti poletjeti barem dovoljno daleko od lansirnog pogona kako ne bi uzrokovala oštećenja – pa bih i samo to smatrao uspjehom. Musk je dodao i kako se "razvijanje rakete pokazalo mnogo, mnogo teže“ nego što je u početku mislio. Nema sumnje, tko god bude na prvom letu, bit će... vrlo hrabar.

To nisu baš najsretnije vijesti za onoga tko bude kretao na prvu Muskovu lunarnu misiju, a kamoli da leti prema Marsu. Ipak, Musk nije isključio mogućnost da se posada SpaceX-a pridruži putovanju na Međunarodnu svemirsku stanicu.

Volio bih to u nekom trenutku, ako pretpostavimo da će razvoj potrebne tehnologije biti dovršen u roku od možda tri ili četiri godine.

Musk je također spomenuo važnost postavljanja baze za astronaute na Mjesecu.

Ako želiš pridobiti javnost, moraš postaviti bazu na Mjesecu, objasnio je. Biti stalno prisutan na drugom nebeskom tijelu...To je nastavak sna koji je započeo Apollom.

No SpaceX ima druge načine da nastavi svoju svemirsku odiseju prije nego što bude imao mogućnosti za pravu međuplanetarnu misiju. Tvrtka koja radi s NASA-om na projektu transporta astronauta na Međunarodnu svemirsku postaju već je preuzela značajne novčane depozite privatnih osoba za putovanje oko Mjeseca na raketi Falcon Heavy.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti