Musk smatra kako bi zbog napetosti između Kine i SAD-a svi trebali biti zabrinuti

Teško je zamisliti kako bi izgledao svijet u slučaju rata dvije velike supersile i kako bi se ta situacija odrazila na naše živote.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 17.05.2023. / 13:18

Elon Musk
Elon Musk (Foto: Afp)

Nakon sastanka s dioničarima, koje je umirio rekavši im da će sada imati manje obveza s Twitterom, pa će moći više vremena ponovno posvetiti Tesli, Elon Musk razgovarao je s novinarima CNBC-ja o različitim temama u automobilskoj i tehnološkoj industriji, a dotakao se i Kine i odnosa te zemlje s SAD-om.

Elon Musk Zarađujte kao Musk: Evo što šef Twittera savjetuje korisnicima te društvene mreže

Na pitanje novinara je li zabrinut za taj odnos (podsjetimo, prošle je godine Biden rekao da je Amerika spremna stati u obranu Tajvana u slučaju kineskog napada), rekao je kako bi svi trebali biti zabrinuti. Musk je podsjetio kako je službena politika Kine ta da je Tajvan dio njihova teritorija koji je potrebno ponovno integrirati, tako da možemo pretpostaviti da će doći trenutak u kojem će to pokušati napraviti. Ako ćemo pratiti medijska nagađanja, kao i tonove između Kine i SAD-a proteklih godina, čini se kako će u tom slučaju vrijediti poslovica - "milom ili silom".

Teško je zamisliti kako bi izgledao svijet u slučaju rata dvije velike supersile i kako bi se ta situacija odrazila na naše živote.

A kako bi izgledalo svjetsko gospodarstvo u slučaju da Kina stekne kontrolu nad Tajvanom i kako bi se to odrazilo na Teslu, Musk je slikovito opisao: Kineska ekonomija i ostatak globalnog gospodarstva su poput sijamskih blizanaca. To bi bilo kao da pokušate odvojiti sijamske blizance. Toliko je ozbiljna situacija. Ipak, što se Tesle tiče, naglasio je kako bi situacija bila puno gora za druge kompanije: Mislim, nisam siguran odakle biste dobili iPhone, na primjer.

Elon Musk “WhatsAppu se ne može vjerovati”: Musk kritizirao popularnu aplikaciju i najavio novu opciju na Twitteru

Apple, kao i Tesla, priznao je Musk, ovisi o tajvanskom proizvođaču čipova TSMC te je pitanje što će se dogoditi ako zaista dođe do integracije (mirne ili nasilne) Tajvana. Prema Musku, tu bi mogućnost svi trebali uzeti za ozbiljno.

Što se ostalih stvari tiče, Musk je za ovu godinu najavio početak isporuka toliko puta odgođenog Cybertrucka, a spomenuo je i kako je ispred njih izazovno razdoblje jer Tesla nije imuna na globalne ekonomske uvjete.

Izvor: CNBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti