Muskova vizija budućnosti prijevoza još je jedan korak bliže ostvarenju

Indijska država proglasila je hyperloop infrastrukturnim projektom javnog interesa te od ovog mjeseca počinju s prikupljanjem ponuda za izgradnju tog superbrzog transportnog sustava.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 01.08.2019. / 18:16

Hyperloop kapsula (Izvor: Hyperloop TT)

Elon Musk početkom ovog desetljeća predstavio je svoju viziju superbrzog prijevoznog sredstva hyperloop koje bi se, korištenjem magnetske levitacije i prolazeći kroz vakumske cijevi, moglo kretati brzinama i do 1000 km/h. Zahvaljujući takvim "avionskim" brzinama udaljenost između dva najveća hrvatska grada mogli bi prijeći za manje od pola sata, a iako je pitanje hoćemo li hyperloop u budućnosti zaista koristiti u Hrvatskoj, neke zemlje već se polako pripremaju za uvođenje takvog oblika brzog transporta.

Hyperloop kapsula (Izvor: Hyperloop TT) Avion bez krila: "Ovo je jedan od najučinkovitijih transportnih sustava u povijesti"

Jedna od njih je Indija te je ovog tjedna u državi Maharashtra hyperloop proglašen infrastrukturnim projektom javnog interesa, što znači da je u istoj kategoriji s javnim projektima poput izgradnje novih prometnica, mostova i slično. Hyperloopom se želi povezati Mumbai s gradom Puneom – udaljenost između ovih gradova iznosi oko 150 kilometara, a ako se zaputite s automobilom, vrijeme putovanja između ta dva grada trajat će više od 3 sata.

Već tijekom ovog mjeseca očekuju se prve ponude za izgradnju tog futurističkog transportnog sustava te najveću šansu za dobivanje projekta ima konzorcij Virgin Hyperloop i DP World. Prema Virginu, njihov hyperloop mogao bi godišnje prevesti čak oko 200 milijuna ljudi između ova dva grada, pri čemu bi putovanje trajalo samo 35 minuta.

Slika nije dostupna Hyperloop One uspješno testirao Hyperloop sustav

Naravno, put od dobivanja ugovora do izgradnje cijelog sustava bit će dug, težak i pun brojnih tehničkih i, vjerojatno, financijskih izazova. Prva faza projekta trebala bi početi tijekom sljedeće godine izgradnjom oko 12 kilometara vakumskih cijevi, a taj dio služit će i kao sustav za certifikaciju koji će se koristiti za certificiranje hyperloopa kako bi mogli dobiti dozvolu za prijevoz putnika. Traka za certificiranje trebala bi biti gotova i u pogonu do 2024. godine te, ako sve prođe po planu i zadovolji sve sigurnosne standarde, ona će biti dio velikog hyperloop sustava između Mumbaija i Pune.

Izvor: Tech Crunch

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti