Musku prekipjelo zbog novog kalifornijskog zakona, seli platformu X i SpaceX u Teksas: "Ovo je kap koja je prelila čašu"

Elon Musk najavio je selidbu platforme X i SpaceX-a u Teksas,jer mu je dosata kalifornijskih zakona.

Branimir Vorša | 17.07.2024. / 10:15

Elon Musk
Elon Musk (Foto: Afp)

Elon Musk objavio je da SpaceX i platforma X sele svoje sjedište iz Kalifornije u Teksas. Ovo je kap koja je prelila čašu, rekao je Musk o novom kalifornijskom zakonu koji štiti privatnost transrodne djece. Precizirao je da će se SpaceX preseliti iz Hawthornea u Starbase u Texasu, a platforma X iz San Francisca u Austin. Dosta mi je izbjegavanja bandi nasilnih ovisnika o drogama samo da bih ušao i izašao iz zgrade, obrazložio je Musk.

Ta preseljenja mogu imati značajan utjecaj, utječući na porezne prihode Kalifornije od tehnoloških radnika s visokim zaradama.

Elon Musk Musk objasnio razloge odgode Teslina robotaksi servisa

Muskove pritužbe s kalifornijskim vlastima nisu nove. U Teksas se preselio 2020. godine, kako bi izbjegao visoke državne poreze. Godine 2021. Teslino sjedište preselilo se u Austin zbog ograničenja nametnutih pandemijom. Iskreno, ovo je kap koja je prelila čašu, tvitao je Musk i tada. The Boring Company također se preselila u Teksas 2022. godine.

(Za Muska) sporni zakon

Zakon koji je potaknuo Muskovu odluku, a koji je potpisao guverner Gavin Newsom, sprječava škole da zahtijevaju od osoblja da otkrije spolni identitet učenika bez pristanka. Ona nadjačava lokalne politike koje su nalagale obavještavanje roditelja ako su im djeca transrodna.

Guverneru Newsomu sam jasno dao do znanja prije otprilike godinu dana da će zakoni ove prirode prisiliti obitelji i tvrtke da napuste Kaliforniju kako bi zaštitili svoju djecu, rekao je Musk.

Newsomov ured je naglasio da je roditeljski pristanak i dalje potreban za promjenu imena i da roditelji mogu pristupiti evidenciji obrazovanja. Sam guverner Newsom odbio je dati komentar.

Muskov stav je osoban, budući da je njegovo najstarije dijete promijenilo spol u žensko, a on je okrivio njezinu školu za uvođenje ideala koji su doveli do njezine tranzicije i otuđenja. Nakon što je 2022. kupio Twitter, Musk je dopustio korisnicima da objavljuju bivša imena transrodnih osoba i smanjio nadzor anti-LGBTQ sadržaja.

Glasnogovornik američke nevladine organizacije za praćenje medija GLAAD, rekao je da nije iznenađujuće da netko s dugom poviješću retorike pune mržnje iskorištava zakon. Potpora države Kalifornije transrodnim i nebinarnim studentima ne šteti studentima ili roditeljima, već stvara model za sve čelnike u obrazovanju kako bi se osigurala sigurnost i privatnost LGBTQ učenika, dodao je navedeni glasnogovornik.

Raketa Falcon 9 (Foto: AFP) Prvi neuspjeh SpaceX-a: Prizemljena im najpouzdanija raketa na koju se oslanja globalna svemirska industrija

Ipak, jedan guverner je komentirao Muskovu namjeru. Guverner Texasa Greg Abbott pohvalio je potez SpaceX-a.

Ostali Muskovi pothvati, poput xAI u Burlingameu i Neuralinka u Fremontu, ostaju u Kaliforniji. Tesla, dok je sjedište u Teksasu, nastavlja veliku proizvodnju u Fremontu i održava inženjersko sjedište u Palo Altu.

Izvor: Wired

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti