Na Climathonu Zagreb prikazana odlična rješenja ozelenjavanja zagrebačkih građevina

U natjecateljskom su duhu svoju maštu, kreativnost i znanje četiri tima usmjerila mapiranju i ozelenjavanju zagrebačkih građevina, zadatku koji je zadao Grad Zagreb.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 29.10.2019. / 10:02

Climathon Zagreb (Foto: ZICER)

Ove je jeseni priroda probudila studente, mlade profesionalce - arhitekte, biologe, botaničare, urbaniste, građevinare, IT-jevce i entuzijaste i okupila ih na jednom mjestu. Mjesto radnje bio je zagrebački ZICER, a u njemu su uzbudljivi izazovi dobili odgovore na svoja pitanja. Drugi zagrebački Climathon privukao je domaće i međunarodne natjecatelje koji su u multidisciplinarnim timovima, vođeni iskusnim mentorima, tijekom 12 sati kreirali zelena zagrebačka rješenja.

U natjecateljskom su duhu svoju maštu, kreativnost i znanje četiri tima usmjerila k mapiranju i ozelenjavanju zagrebačkih građevina, zadatku koji je zadao Grad Zagreb. Na temelju njihovih analiza nastajali su koncepti koji će zazeleniti naš grad i njegove fasade i krovove.

Partner ovogodišnjeg Climathona bila je INA, koja je događaj obogatila novom dimenzijom - ''izazovom unutar izazova''. Jedan je tim tako krenuo u potragu za najboljim idejnim rješenjem ozelenjavanja zgrade INA Grupe u Vukovarskoj ulici. Njezin je ravni krov bio inspiracija timu Green Space za složena i zanimljiva "green roof" rješenja. Mladim kreativcima trud se itekako isplatio jer je upravo njihovo rješenje žiri proglasio najboljim.

Nova generacija Startup Factoryja Novi zagrebački high-tech startupovi stvaraju proizvode budućnosti i love milijun kuna

"Ovo je bilo izvrsno iskustvo. Sudionici različitih profila radili su zajedno na razvoju rješenja i dobro smo se zabavili izrađujući koncept koji je na kraju i pobijedio", kazala je Ane Slabić, članica pobjedničkog tima Green Space. Grad Zagreb kao glavni partner drugog zagrebačkog Climathona, uz zadavanje ovogodišnjeg izazova, za pobjednike je osigurao i vrijedne nagrade.

Green Space (Foto: ZICER)

"Primjena zelenih tehnologija ima dokazano pozitivne učinke na povećanje energetske učinkovitosti građevina, smanjenje potrošnje vode, pohranu CO2 i smanjenje zagrijavanja urbanih središta. Drago mi je da smo i ove godine imali izvrstan odaziv timova koji su u 12 sati uspjeli napraviti nekoliko vrhunskih rješenja. Čestitam i hvala!" izjavio je Ivan Ivanković, pomoćnik pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša.

I ostali timovi ponudili su rješenja ozelenjavanja Zagreba, a vjerujemo kako će se neke od ideja zasigurno i dalje razvijati sve do faze moguće implementacije. "Osjećam se energično. Proveli smo ovdje 12 sati, a ipak nitko nije iscrpljen. Sudionici se još uvijek druže i međusobno razgovaraju. Timovi su iznjedrili izvrsna rješenja, a mogu samo zamisliti što bi učinili kad bi imali više vremena. Drago mi je da Grad podržava ovakve događaje i bit će mi drago ako ih bude još više u budućnosti", podijelila je s nama Stephanie E. Trpkov, konzultantica za strategiju u Svjetskoj banci i mentorica Climathona.

Frane Šesnić Uspješno završen premijerni ciklus najvećeg europskog clean tech akceleratora

Climathon je konceptualni hackathon i globalni pokret Europskog instituta za inovacije i tehnologiju kojim svake godine tisuće mladih ljudi u više od 135 svjetskih gradova simultano kreiraju rješenja za klimatske izazove današnjice. Omogućava odlučnim građanima da se uključe u rješavanje klimatskih problema razrađujući svoje ideje te na inspirativni način dopru do šire zajednice. Inovacije na području klimatskih promjena ključne su za održivu budućnost, a ZICER kao domaćin i organizator Climathona timovima formiranim na današnjem događaju i dalje stoji na raspolaganju nudeći podršku pri preobrazbi njihovih rješenja u konkretne poslovne poduhvate.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti