Na današnji dan prije 30 godina osnovan je Dell

Jedna uspješna poduzetnička priča koja se svrstava rame uz rame Microsoftu i Appleu je svakako Dell koji danas slavi 30 godina postojanja.

Saša Fišter sasa@zimo.co | 03.05.2014. / 13:58

Na današnji dan prije 30 godina osnovan je Dell

Jedna uspješna poduzetnička priča koja se svrstava rame uz rame Microsoftu i Appleu je svakako Dell koji danas slavi 30 godina postojanja.

Michael Dell, poput Stevea Jobsa i Billa Gatesa i Marka Zuckerberga, čovjek je koji je iz svoje studentske sobe napravio poduzeće vrijedno nekoliko milijardi dolara, zahvaljujući PC revoluciji.

Rođen u Houstonu, Texas, danas 49-godišnji Michael Dell uvidio je priliku za zaradu sastavljajući te prodavajući računala u svojim studentskim danima. Ubrzo nakon što je krenuo sa poslom, Dell je odustao od fakulteta kako bi se posvetio svojoj sve brže rastućoj kompaniji koju je osnovao na današnji dan 1984. a koja se u početku zvala PC’s Limited.

Dellova ideja da se fokusira na potrebe potrošača služila je kompaniju od početka, te je i danas jedna od mantri koju kompanija blaguje. Tijekom 90-ih, Dell je doživio veliki boom zahvaljujući PC revoluciji i sve većom potrebom za računalima. Kasnije je Dell počeo posluživati i velike korporacije sa svojim serverima, no posao je cvao i na području desktopa i prijenosnih računala.

Nakon što smo zakoračili u novi milenij, Dell je primijetio usporavanje rasta i kasnije opadanje potražnje njihovih računala, te je ujedno i promašio još veće tržište mobilnih uređaja.

Nakon što se Dell našao u problemima, Dell je kompaniju vratio u privatno vlasništvo kako i promijenio smjer i bio fleksibilniji u sve konkurentnijem tržištu računala i mobilnih uređaja.

Bez obzira na sve, Dell je član elitnog kluba najvećih tehnoloških kompanija ikad, te je u mogućnosti ponuditi sve zahtjeve na IT tržištu, čak i velike gigante kao što su HP i IBM.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti