Na osnovu Facebook statusa može se predvidjeti samoubojstvo

Znanstvenici su uvjereni kako na osnovu praćenja statusa određene osobe na Facebooku mogu predvidjeti potencijalne suicidalne namjere.

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 04.07.2013. / 07:55

Na osnovu Facebook statusa može se predvidjeti samoubojstvo

Znanstvenici su uvjereni kako na osnovu praćenja statusa određene osobe na Facebooku mogu predvidjeti potencijalne suicidalne namjere.

Facebook (i ostale društvene mreže) doista su mnogima postale surogat, odnosno preslika stvarnog života. A nemali je broj onih koji su, tvrde znanstvenici, putem „izgubili“ društveni i bilo kakav drugi „pravi“ život, pa im se sve svodi na virtualnost…

I doista, na Facebooku se objavljuje sve i svašta, primjereni i neprimjereni statusi, pritom, nažalost, nije rijetkost da pojedinci ostavljaju suicidalne poruke koje se (pre)često pretoče u samoubojstvo.  Znanstvenici će pokušati preduhitriti završni čin, upravo na temelju – Facebook statusa.

Voditelj projekta Chris Poulin, objašnjava kako je cijeli projekt, iako fokusiran na moderne tehnologije, baziran na istraživanju iz – 1897. godine! Tada je sociolog Emile Durkheim radio iscrpno istraživanje i analizu statistike samoubojstava, na osnovu kojih je napisao knjigu „Samoubojstvo“.

„Naravno, stvar je poprilično delikatna, jer ipak je riječ o medicinskoj problematici. Uostalom, ne možemo nekoga pitati „oprostite, kada se točno planirate ubiti“, ako na osnovu njegovih Facebook statusa zaključimo da ga muče takve misli“, rekao je Poulin.

Projekt je završio eksperimentalnu fazu, rezultat je, navodno, 65% točnosti u predviđanju samoubojstva, makar je pomalo nejasno kojom su se metodologijom koristili Poulin i ekipa. Uglavnom, Poulin je uvjeren kako će s daljnjim razvojem projekta moći detektirati „ suicidalni pattern“ i reagirati kako bi se najgori scenarij spriječio…  

Inače, Facebook već ima mogućnost da korisnici sami prijave "potencijalnog samoubojicu". Dakako, znanstvene metode će biti daleko sofisticiranije, jer Faecebook nudi samo mogućnost prijave ako se radi o eksplicitnoj najavi samoubojstva. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti