Na otočje Galapagos polako se vraća Darwinova muharica

Darwinova muharica, mala ptica s upečatljivim perjem boje cinobera, postiže skroman, ali zamjetan napredak na otočju Galapagos u borbi za oporavak nakon što je gotovo istrebljena, priopćio je u četvrtak nacionalni park udaljenog arhipelaga.

Hina | 12.05.2023. / 10:58

Darwinova muharica (Foto: AFP PHOTO / PARQUE NACIONAL GALAPAGOS)

Jedinih 15 preostalih parova karizmatičnih ptica na otoku Santa Cruz dalo je 12 mladih ove godine, priopćio je park.

Ta je vrsta endemična za Galapagos, a Međunarodna unija za očuvanje prirode (IUCN) smatra je ranjivom.

Koraljni greben kod Galapagosa Veliko otkriće kod Galapagosa: Otkriven dosad nepoznati koraljni greben

Darwinove muharice (Pyrocephalus nanus) žive i na drugim otocima u lancu, poput Pinzona, no njihova je populacija bila posebno ugrožena na otoku Santa Cruz.

Tamošnji eksperimentalni program upravljanja omogućio je dolazak 12 novih ptića u šumi na višoj nadmorskoj visini u Santa Cruzu, gdje postoji samo 15 parova, priopćio je Nacionalni park Galapagos.

Ravnatelj rezervata, Danny Rueda, rekao je da je svaki ptić nova nada za spas ove vrste koja je ranjiva i na crvenoj listi.

Ovih 12 novih ptica predstavlja istinski uspjeh od pokretanja programa 2018. i konačnog postizanja rezultata, nikad više nego ove godine, rekli su iz parka.

Slika nije dostupna Kad ne ide klasičnim putem: Umjetna inteligencija pomaže u čišćenju otpada iz oceana na obalama Galapagosa

Program, zajednički projekt sa Zakladom Charles Darwin, Sveučilištem u Beču i neprofitnom organizacijom Galapagos Conservancy, doveo je do dolaska 21 ptića na Santa Cruz između 2020. i 2022. godine, navodi se.

Arhipelag Galapagos, udaljen oko 1000 kilometara od obale Ekvadora, ima floru i faunu kakve nema nigdje drugdje na svijetu. Promatranje njegovih čuda navelo je britanskog znanstvenika Charlesa Darwina da razvije svoju teoriju evolucije u 19. stoljeću. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti