Veliko otkriće kod Galapagosa: Otkriven dosad nepoznati koraljni greben

Do sada se smatralo kako je samo jedan koraljni greben kod Galapagosa preživio vremenske nepogode El Nina početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 18.04.2023. / 14:24

Koraljni greben kod Galapagosa (Foto: AFP PHOTO / CHARLES DARWIN FOUNDATION)

Galapagos nas opet iznenađuje, objavio je na Twitteru ekvadorski ministar okoliša Jose Davalos objavivši veliko otkriće njihove nedavne znanstvene ekspedicije. Naime, u blizini otočja Galapagos znanstvenici su pronašli novi, do sada neotkriveni koraljni greben s bujnim morskim životom. Greben je dugačak oko 2 km i nalazi se na vrhu podmorske planine, oko 400 metara ispod površine mora.

  Slika nije dostupna Izvješće koje ulijeva nadu: Znanstvenici pronašli nove koralje na Velikom koraljnom grebenu

Do sada se smatralo kako je samo jedan koraljni greben kod Galapagosa preživio vremenske nepogode El Nina početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća. Učinak El Nina osjetio se diljem svijeta kroz suše, poplave, nedostatak snijega na mjestima na kojima je uobičajen, brojne uragane i druge vremenske nepogode. Nastradali su i koraljni grebeni te su znanstvenici vjerovali kako je oko Galapagosa, uz obalu otoka Darwin, ostao samo greben Wellington.

Novo otkriće znanstvenika pokazuje kako Wellington ipak nije jedini koraljni greben koji je preživio te na novo otkrivenom grebenu ima više od 50 posto živih koralja, objavili su na Reutersu. Prema Stuartu Banksu, znanstveniku specijaliziranom za proučavanje mora u Zakladi Charles Darwin, a koji je sudjelovalo u ovoj ekspediciji, ovaj koraljni greben star je najmanje nekoliko tisuća godina.

  Slika nije dostupna Kad ne ide klasičnim putem: Umjetna inteligencija pomaže u čišćenju otpada iz oceana na obalama Galapagosa

Inače, Ekvador je prošle godine proširio morski rezervat Galapagosa na dodatnih 60 tisuća kvadratnih kilometara, kako bi zaštitili ugrožene migratorne vrste između Galapagosa i otoka Cocos u Kostariki.


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti