Izvješće koje ulijeva nadu: Znanstvenici pronašli nove koralje na Velikom koraljnom grebenu

Prema AIMS-ovom izvještaju, na sjeveru i u središtu koraljnog grebena, pokazuju se ohrabrujući znakovi oporavka.

Martina Čizmić | 07.08.2022. / 08:58

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Nakon što su znanstvenici godinama bilježili propadanje Velikog koraljnog grebena, napokon su objavili malo dobrih vijesti. Prema izvješću koje je objavio Australski institut za morske znanosti (AIMS), dvije trećine Velikog koraljnog grebena zabilježile su rast mase. Točnije, zabilježili su najveći broj koralja u posljednjih gotovo 40 godina.

Veliki koraljni greben pretrpio je posljednjih desetljeća velike gubitke zbog zagrijavanja mora i klimatskih promjena. Brojni koralji su izbijeljeni, što znači da su zapravo odumrli, a ostala je tek njihova ljuštura.

Slika nije dostupna Veliki koraljni greben mogao bi se uskoro naći na UNESCO-voj listi ugroženih područja

No, prema AIMS-ovom izvještaju, na sjeveru i u središtu koraljnog grebena, pokazuju se ohrabrujući znakovi oporavka.

Svakog ljeta, visoke temperature i izbjeljivanje uništavaju dio koralja. Izbjeljivanje 2020 i 2022., iako je bilo značajno, nije bilo na razini onih iz 2016. i 2017. godine. To je značilo i manje odumiranja koralja, istaknuo je direktor AIMS-a, Paul Hardisty.

Iako pokrivenost koraljima u sjevernom odnosno središnjem dijelu iznosi 36 i 33 posto, ovi podaci pokazuju kako se Veliki koraljni greben, ako dobije priliku, može oporaviti.

Međutim, znanstvenici upozoravaju kako to ne znači da je situacija dobra. Na južnom dijelu grebena suočavaju se s epidemijom zvjezdača koje proždiru koralje.

Slika nije dostupna Uspješno uzgojena ugrožena vrsta koralja: "Postoji potencijal da se spasi vrsta"

Trećina novog koraljnog pokrova, koji je zabilježen na jugu grebena 2020. i 2021. godine izgubljen je zbog zvjezdača. To pokazuje koliko je greben osjetljivi na akutne i ozbiljne promjene koje se sve češće događaju i sve dulje traju, istaknuo je Hardisty.

I dalje su upravo klimatske promjene najveća prijetnja opstanku Velikog koraljnog grebena.

Sve češće skakanje oceanskih temperatura i razmjeri masovnog izbjeljivanja koralja pokazuju koliko je zapravo kritična prijetnja koju klimatske promjene predstavljaju svim koraljnim grebenima, pogotovo ako se istovremeno događaju i tropski cikloni te epidemije zvjezdača. To znači i da lako mogu poništiti ove pozitivne pomake, zaključili su iz AIMS-a.

Slika nije dostupna Veliki koraljni greben je pod stresom zbog klimatskih promjena

Izvor: AIMS

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti