Iako je koronavirus bacio svjetsko gospodarstvo na koljena, dio najvećih svjetskih bogataša ne samo da nije izgubio novac, već su tijekom proteklih mjeseci povećali bogatstvo za milijarde, tj. desetke milijardi dolara. Najbolji primjer za to je Jeff Bezos čija je vrijednost nedavno za sam jedan dan porasla za nevjerojatnih 13 milijardi dolara. Trenutačno je težak više od 180 milijardi dolara i čini se kako bi uskoro mogao postati prva osoba na svijetu koja je probila granicu od 200 milijardi dolara.

Slika nije dostupna Za ovog čovjeka pandemija koronavirusa je blagoslov: Jeff Bezos postavio nevjerojatan milijarderski rekord

On, naravno, nije jedini bogataš koji je profitirao s pandemijom jer je, s porastom vrijednosti dionica kompanija poput Tesle, Microsofta i drugih, poraslo i bogatstvo njihovih (najvećih) dioničara. Za naš standard, njihovo je bogatstvo nepojmljivo, a koliko im vremena treba da zarade prosječnu godišnju plaću ili otplate kredit "običnih" ljudi, može se provjeriti na kalkulatoru napravljenom na stranici simpletexting.com.

Brojke su fokusirane samo na šefove najvećih tehnoloških kompanija - od Bezosa, Zuckerberga, Muska, Cooka, Nadelle iz Microsofta, Hastingsa iz Netflixa i drugih. Njihova je zarada izračunata na temelju javno dostupnih podataka s burze i odnosi se na osnovnu plaću, godišnje bonuse, nagrade koje dobiju u dionicama i drugim oblicima kompenzacije.

Slika nije dostupna "Jeff Bezos u 10 minuta na zahodu zaradi koliko i osoba na granici siromaštva u 50 godina"

Brojke i godišnja zarada bogataša su nevjerojatne te im treba previše vremena (riječ je o nekoliko minuta ili čak manje kada je u pitanju Bezos) da u džep stave iznos za koji će Hrvati raditi cijele godine. Ako želite saznati koliko Bezosu, Musku ili Cooku treba vremena da okrene vašu godišnju plaću, provjerite ovdje.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju