Na pomolu funkcionalan lijek protiv HIV-a? Pacijent nakon nove stanične terapije 255 dana imao razinu virusa u krvi ispod granice detekcije

Ova inovativna stanična terapija mogla bi biti potencijalna strategija u ostvarenju "funkcionalnog lijeka" za virus HIV-a.

Branimir Vorša | 13.05.2021. / 12:06

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kompanija Enochian BioSciences Inc. koja je usredotočena na genetski modificirane stanične i imuno terapije u liječenju zaraznih bolesti i raka, objavila je u srijedu preliminarne podatke istraživanja Istraživačkog instituta Seraph (SRI) koji se odnose na korištenje nove stanične terapije u kontroliranju virusa HIV-a kod čovjeka.

Pacijentu u dobi od 54 godine, kojem je HIV dijagnosticiran još 1986. godine, virus HIV-a konstantno je bio prisutan u krvi u velikim količinama, unatoč tome što je primao antiretrovirusnu terapiju. No, s odobrenjem nadležnog tijela, taj je pacijent primio najnoviju staničnu terapiju prirodnim ubojitim (PU) i gama delta T stanicama (GDT), koje predstavljaju manji podskup imunoloških stanica koje mogu biti zaražene virusom HIV-a, ali koje isto tako mogu biti i ključan faktor u kontroliranju virusa.

PU i GDT stanice prikupljene su iz osobe koja nije zaražena virusom HIV-a. Istovremeno, obzirom da je spomenutom 54-godišnjem pacijentu prekinuta antivirusna terapija te da je primao samo neke lijekove potpore prije stanične terapije, razina virusa HIV-a u njegovoj krvi inicijalno je porasla, što je bilo i očekivano.

No, nakon tri tjedna od početka primanja nove terapije, razina virusa HIV-a u njegovoj krvi počela je opadati. Nakon 100 dana, razina virusa HIV-a u njegovoj krvi pala je ispod granične razine detekcije u rutinski korištenim testovima krvi (20 kopija/ml). Razina HIV-a u njegovoj krvi ostala je ispod razine detekcije narednih 255 dana, a pacijent to čitavo vrijeme nije primao antivirusnu terapiju.

Ova inovativna stanična terapija mogla bi biti potencijalna strategija u ostvarenju "funkcionalnog lijeka" za virus HIV-a. To bi potencijalno moglo omogućiti osobama zaraženima HIV-om da prekinu antivirusnu terapiju na duži vremenski period.

Kao HIV istraživač, liječnik i bivši voditelj velikih globalnih programa za liječenje HIV-a, uzbuđen sam zbog ovih rezultata. Iako je antivirusna terapija vrlo učinkovita, ona je vrlo skupa i neki pacijenti ne mogu ili je ne žele primiti. To u kombinaciji s činjenicom da je pristup antivirusnim terpaijama ograničen, stvara neispunjenu medicinsku potrebu. Prezentirani rezultati su preliminarni i provedeni tek na jednoj osobi zaraženoj virusom HIV-a, ali nadam se da će s daljnjim testiranjem na većoj populaciji pacijenata, nova stanična terapija SRI-ja možda jednog dana postati alternativna HIV terapija za mnoge, rekao je dr. Mark Dybul, ugledni svjetski HIV stručnjak i izvršni potpredsjednik Enochian BioSciences Inc.

Prezentaciju je na godišnjem okupljanju Američkog društva za genetsku i staničnu terapiju (ASGCT) preedstavio dr. Serhat Gumrucku, suosnivač Enochian Biosciencesa i direktor SRI-ja.

Izvor: Enochian BioSciences

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti