Nadgrobni spomenik posvećen Internet Exploreru postao hit na internetu

Šala jednog softverskog inženjera iz Južne Koreje brzo se proširila internetom i društvenim mrežama.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 18.06.2022. / 08:10

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Dok danas imamo veliki izbor prilikom odabira alata s kojim ćemo surfati internetom - od Googleova Chromea, Appleova Safarija, Firefoxa, Microsoftova Edgea i drugih, oni malo stariji sjetit će se da prije nije bilo takvog izbora i većina je koristila samo jedan preglednik internetskih stranica - Internet Explorer.

Slika nije dostupna Nakon 27 godina Microsoft gasi Internet Explorer

Kada se pojavila konkurencija s kvalitetnijim rješenjima, udio Explorera počeo je brzo padati, a na kraju je i Microsoft odustao od IE-a i zamijenio ga potpuno novih web preglednikom, Edgeom. Ipak,kompanija je nastavila s podrškom za njegovu posljednju verziju sve do 15. lipnja, nakon čega je Explorer i službeno postao dio računalne povijesti.

Dok je vijest o umirovljenju Internet Explorera nekima izazvala nostalgične osjećaje, jedan je softverski inženjer otišao korak dalje te je, vjerovali ili ne, u gradu Gyeongju napravio nadgrobni spomenik za Microsoftov preglednik internetskih stranica.

Jung Ki-young iz Južne Koreje potrošio je 300 dolara na ovaj spomenik na kojem je, ispod popularnog logotipa i slova “e”, napisao - bio je dobar alat za preuzimanje drugih browsera. Njegova šala i posveta ovom alatu postala je viralna senzacija te se fotografija nadgrobnog spomenika brzo proširila internetom.

Internet Explorer Stručnjak upozorava: Izbrišite Internet Explorer i zaboravite ga, odmah!

Ki-young kaže da IE za njega predstavlja završetak jednog razdoblja, četvrtine stoljeća koje je obilježio odnos prema tehnologiji prepun ljubavi i mržnje, čiji je važan dio bio upravo i ovaj browser. S nadgrobnim spomenikom htio je samo nasmijati ljude, no nije vjerovao da će se njegova šala tako brzo proširiti internetom.

Žao mi je da je otišao, ali neće mi nedostajati, tako da je mirovina, po meni, dobra smrt, komentirao je odluku Microsofta o prestanku podrške za IE.

Izvor: NY Post
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti