Najavljene važne izmjene u A1 Adria Ligi i još bogatiji nagradni fond

Uvođenjem proljetnog dijela natjecanja željeli su pružiti priliku pobjednicima natjecanja da svoje snage odmjere i na europskoj odnosno svjetskoj razini.

Martina Čizmić | 14.05.2019. / 14:20

Martin Kadinov, Dubravka Štefanac Vinovrški i Lordan Kondić (Foto: Zimo)

A1 Adria League najavila je promjene u svom natjecanju koje bi sudionicima i pratiteljima trebalo omogućiti još bolji doživljaj esporta.

Kako je istaknuto na druženju s novinarima u Zagrebu, u drugoj, po mnogočemu rekordnoj sezoni, natjecalo se gotovo 1300 igrača iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Albanije. Odigrano je više od 2000 mečeva, a pratilo ih je oko 140.000 navijača i gaming entuzijasta preko platforme Twitch, YouTubea, specijaliziranog televizijskog kanala esportsTV, ali i uživo na jednom od najvećih gaming sajmova - Reboot InfoGamer powered by A1 – gdje su se igrala LAN finala u PC i mobilnim igrama.

Za razliku od prethodnih, ove će godine A1 Adria League imati dvije sezone (treću i četvrtu). Treća će se igrati u potpunosti online tijekom proljeća i ranog ljeta, dok četvrta počinje nakon ljetne pauze u kolovozu te će završiti velikim LAN finalima na Reboot InfoGameru sredinom studenog.

Finale A1 Adria League u Clash Royaleu (Foto: A1 Adria League/Facebook) (Foto: A1 Adria League/Facebook)

Kako su pojasnili iz ESL-a i A1, uvođenjem proljetnog dijela natjecanja željeli su pružiti priliku pobjednicima natjecanja da svoje snage odmjere i na europskoj odnosno svjetskoj razini. Naime, pobjednicima A1 Adria League pruža se prilika izravnog plasmana na neki od europskih esport turnira.

Unatoč promjenama, A1 Adria League i dalje će u sastavu imati četiri igre (dvije za PC te dvije mobilne igre). Fokus će biti na PC naslovima – Counter-Strike: Global Offensive te MOBA igru Dota 2, koja dolazi kao zamjena prošlogodišnjoj League of Legends. U segmentu s mobilnim igrama imat će dva naslova u kojima će se okušati regionalne zvijezde esporta. To su Clash Royale te još jedna igra koja će biti objavljena naknadno.

Kad je riječ o nagradnom fondu, on je povećan te sad iznosi 30.000 eura za 2019. godinu, odnosno za obje sezone. Tako će, primjerice, u 4. sezoni nagradni fond za pojedinu mobilnu igru biti 1960 eura, dok će pobjedničke ekipe u igrama CS:GO i Dota 2 podijeliti 10.000 eura (5000 po naslovu).

Unatoč promjenama naš cilj ostaje isti: osigurati da esport u našoj regiji dobije značaj i popularnost koju i zaslužuje. Ponosni smo na to što A1 Adria League neprestano raste i razvija se, ali i na činjenicu da smo učvrstili svoju poziciju istinskog predvodnika u ovom uzbudljivom i novom obliku života mnogih naših korisnika. Veseli me i što ćemo ponovno doživjeti sva ona uzbuđenja i strasti koje igrači i timovi iskazuju u svim fazama natjecanja, poručio je Lordan Kondić, direktor marketinga za privatne korisnike A1 Hrvatska.

Finale A1 Adria League u CS:GO (Foto: A1 Adria League/Facebook) (Foto: A1 Adria League/Facebook)

A1 Adria League malen je, ali važan dio globalnog fenomena esporta. Prema Newzoou, vodećoj kompaniji za analizu i istraživanje gaming i esport tržišta, gaming industrija zaradit će oko 150 milijardi dolara u 2019. godini. S druge strane, vrijednost esport tržišta, odnosno natjecanja u igranju videoigara dosegnut će milijardu dolara. Gotovo polovica tog iznosa dolazi od sponzorstava, a četvrtina od medijskih prava.

U svibnju 2017. godine, kada smo prvi puta najavili A1 Adria Ligu, esport scena u regiji nije bila razvijena kao što je danas. I A1 Adria League i cijela scena značajno su se razvile u posljednje dvije godine. Svjedočili smo sjajnim pričama i imali smo priliku gledati brojne igrače i timove kako ostvaruju regionalne i međunarodne uspjehe. Veselimo se nadolazećim izdanjima Lige te velikim esport uzbuđenjima i pričama o uspjehu, rekao je Martin Kadinov, ESL-ov regionalni menadžer za Jugoistočnu Europu.

Inače, treća sezona A1 Adria Lige započela je prije nekoliko dana otvorenim kvalifikacijama u mobilnoj igri Clash Royale. U sljedećih pet tjedana svake subote će se održati po jedan kvalifikacijski kup. Četiri igrača s najviše bodova nakon prva tri te isti broj njih nakon druga tri kupa natjecat će se online u Top 8 play-off dijelu natjecanja koje će se održati 22. lipnja. Raspored natjecanja u drugoj mobilnoj igri bit će uskoro objavljen te se očekuje da će biti vrlo sličan.

Natjecanje u Dota 2 i CS:GO počinje 25. svibnja, a bit će organizirano u istovjetnom formatu. Subota će biti rezervirana za Dotu 2, a nedjelja za CS:GO. U dva otvorena kvalifikacijska turnira četiri će se ekipe izboriti za play-off fazu. Kvalifikacije će se odigrati u tzv. best-of-one formatu i po principu eliminacije, dok će odlučujući četvrtfinalni mečevi biti odigrani u tzv. best-of-three formatu. Uz to, finalisti treće sezone će izboriti ulazak u grupnu fazu 4. sezone. Online play-off faza u igri Dota 2, u kojoj će se osam timova iz kvalifikacija natjecati za 1925 eura, održat će se 8. i 9. lipnja, dok će play-off faza u igri CS:GO biti odigrana vikend nakon toga za nagradu u istom iznosu.

Što se tiče četvrte sezona A1 Adria Lige, kako su pojasnili, sastojat će se od otvorenih i zatvorenih kvalifikacija, online grupne faze, play-off faze i LAN finala za PC igre. Kvalifikacije će se najaviti sredinom kolovoza, nakon čega će tijekom rujna i listopada biti organizirana grupna faza. Play-off faza će se održati neposredno uoči LAN finala koje počinje 15. studenog na Zagrebačkom velesajmu.

Clash Royale i druga mobilna igra (koja će se najaviti naknadno) će u četvrtoj sezoni imati tjedne kupove i dva mjesečna finala, dok će u LAN finalu četiri najbolja igrača podijeliti 1500 eura.

Nagradni fond za pojedinu mobilnu igru iznosit će 1960 eura, dok će 10.000 eura biti osigurano za najbolje CS: GO i Dota 2 ekipe u regiji. Tako će najbolji igrači u 2019. godini imati priliku osvojiti nagrade u ukupnom iznosu od 30.000 eura.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti