Najbizarniji slučaj porođaja dosad viđen: Liječnici porodili majku pa nakon toga i bebu

Liječnička dijagnoza fetus unutar fetusa rijetkost je u medicini, no dogodila se jednoj Kolumbijki, koja je rodila bebu koja je i sama nosila bebu u sebi, odnosno parazitskog blizanca.

Branimir Vorša | 26.11.2019. / 10:45

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

U ožujku 2019. godine dogodio se doista bizaran slučaj porođaja u kojem je majka rodila bebu koja je i sama bila "trudna", odnosno u sebi je nosila blizanca kojeg su liječnici morali operativnim zahvatom izvaditi iz nje.

Prilikom porođaja malene Itzmare liječnici su napravili carski rez jer je porođaj klasičnim putem predstavljao prevelik rizik za majku i bebu. No samo 24 sata nakon poroda liječnici su morali izvesti sličan zahvat i na bebi jer je tijekom trudnoće u sebe apsorbirala blizanca te na taj način i sama ostala trudna, što je čitavu trudnoću majke učinilo jednom od najbizarnijih dosad zabilježenih u medicini.

Virtualna stvarnost, ilustracija Trudnice bi u budućnosti umjesto epiduralne mogle tražiti naočale za virtualnu stvarnost?

Sugovornica Bernarda (Foto: Dnevnik.hr) Revolucija iz Francuske mogla bi pomoći mnogim ženama koje moraju na carski rez

Da nije sve kako treba, liječnici su uočili tijekom pregleda ultrazvukom u sedmom mjesecu trudnoće, kad je otkriveno da majka, koja je iz Kolumbije, ima dvije pupčane vrpce u sebi. Samo po sebi to ne bi bilo čudno da od te dvije pupčane vrpce jedna zapravo ne povezuje fetus s majkom. Druga pupčana vrpca zapravo je povezivala fetus s parazitskim blizancem.

Liječnička dijagnoza glasila je fetus unutar fetusa, što je rijetkost u medicini. Liječnici su tad donijeli odluku da će Itzmari trebati carski rez odmah nakon porođaja jer bi u protivnom rast parazitskog blizanca ugrozio Itzmarine unutarnje organe.

Tako je nakon carskog reza na majci obavljen i carski rez na bebi, a masa koja je iz nje uklonjena nije imala ni srce ni mozak. Itzmara je operaciju preživjela i od nje se uspješno oporavila te je dobrog zdravlja.

Slučaj fetusa unutar fetusa javlja se jednom u svakih 500.000 porođaja, no nisu svi slučajevi identični. U nekima se javljaju kod djeteta u odrasloj dobi, a kod nekih ne utječu na osobu ni kad uđe u odraslu dob.

Izvor: Medical Daily

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti