Najjeftiniji doživljaj virtualne stvarnosti: NY Times snima prvi VR dokumentarac

Početkom studenog pretplatnici NY Timesa besplatno će dobiti Googleove naočale za virtualnu stvarnost putem kojih će moći gledati dokumentarce snimljene u virtualnoj stvarnosti

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 21.10.2015. / 07:33

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iz New York Timesa objavili su kako će uskoro više od milijun pretplatnika njihovih novina dobiti Googleove naočale za virtualnu stvarnost, a dobit će ih i neki pretplatnici online izdanja. Oni će putem ovih naočala moći pogledati dokumentarni film koji NY Times snima korištenjem virtualne stvarnosti te je, kako su najavili na stranicama NYT-a, riječ o prvoj ozbiljnoj novinarskoj produkciji snimljenoj korištenjem ove tehnologije. Dokumentarac 'The Displaced' donosi priču o troje djece koja su pogođena globalnom izbjegličkom krizom, a planovi NY Timesa uključuju objavu još dva filma do kraja ove godine te još (nije poznato koliko) filmova tijekom sljedeće godine.

Filmove koje će NY Times objaviti bit će uključeni u novu aplikaciju koju za početak sljedećeg tjedna priprema ova kompanija te će oni biti besplatni svim vlasnicima Googleovih naočala za virtualnu stvarnost – onima koji će ih od New York Timesa dobiti putem pošte i svim dosadašnjim vlasnicima Google Cardboarda. Čak i korisnici koji nemaju takve naočale moći će, zahvaljujući toj aplikaciji, uživati u 'naprednom video iskustvu koje otvara prozor u virtualnu stvarnost', a filmovi će u klasičnom 2D formatu biti dostupni i na stranicama ove kompanije. Prema mnogim tehnološkim analitičarima, virtualna stvarnost sljedeća je velika stvar IT industrije te brojne velike kompanije poput Facebooka (koji je kupio VR kompaniju Oculus), Sonyja, HTC-a i drugih ulažu milijarde dolara u ovu tehnologiju koja bi nam u budućnosti mogla omogućiti nevjerojatan i potpuno drugačiji doživljaj svijeta oko nas te potpuno promijeniti način na koji gledamo filmove, igramo video igre itd.

Dok su naočale koje razvijaju navedene kompanije napredne i skupe, Google Cardboard najjeftiniji je način uživanja u virtualnoj stvarnosti (ovisno o modelu, mogu se kupiti već za dvadesetak dolara) te se sastoji od komada kartona s lećama u koji se može umetnuti pametni telefon i kroz rupice za oči na telefonu uživati u VR sadržaju. Usprkos velikom napretku, ova je tehnologija i dalje u ranim stadijima razvoja te, osim što korisnici čekaju pojavu prvog 'pravog' uređaja koji će svojim opcijama privući veći broj ljudi, jedan od (trenutnih) problema jest i nedostatak VR sadržaja, a čini se da će se i to uskoro početi mijenjati jer nakon New York Timesa za očekivati je kako će i druge kompanije sve više objavljivati sadržaj u kojem ćemo moći uživati u virtualnoj stvarnosti.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti