Najmlađi ovisnik ima samo 10 godina... Stručnjaci upozoravaju na simptome (n)ove ovisnosti

Moderno doba sa sobom nosi i nove izazove za roditelje i djecu. Iz karlovačke Službe za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti upozoravaju da su djeca danas sve sklonija ovisnosti o ekranima - televizoru, računalo, mobitelima.

Dubravka Blaško | 04.12.2018. / 17:05

Dječak proučava sadržaj na Internetu (Ilustracija: Thinkstock)

Najmlađi ovisnik o ekranima u Karlovačkoj županiji ima samo 10 godina.

Danas su o ekranima ovisna sve mlađa djeca. Tu uključujemo i mobitele, laptope, tablete, računala te TV. Roditelji imaju utjecaj na to koliko ih oni koriste i mi smo ti koji moraju voditi računa koliko dijete provodi pred njima i koje sadržaje gleda. Sve počinje od odgoja, rekla je za Radio Mrežnicu psihologinja Valentina Ričković iz ove karlovačke službe.

Iskreno, roditelji ne znaju što se gleda, nemaju kontrolu, ne znaju koliko im vremena dijete provodi pred ekranom. Kad to i pokušavaju kontrolirati, djeca se snađu. Zato je nužno povećati nadzor nad djecom i time što rade pred ekranima, kazala je i dodala da dijete staro desetak godina nema što raditi pred ekranom više od pola sata dnevno.

Navela je i koji su tipični simptomi ovisnosti o ekranima: preokupiranost njima, stalno ispitivanje kad će moći opet koristiti mobitel ili igrati igrice, ako ih nema dijete je ljutito, nesretno ili buntovno, ne zanima ih ništa drugo. Jedan od prvih znakova su loše ocjene u školi i izbjegavanje obveza.

Ovisnost o internetu povezana je prema nekim stranim istraživanjima i s problemima određivanja prioriteta kod djece te problemima u organiziranosti vremena.

Djeca danas ne znaju međusobno razgovarati, družiti se, igrati na otvorenom, a to dovodi do depresije i anksioznosti, kaže Valentina Ričković.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti