Nakon 3 godine završeno je najduže putovanje električnim automobilom

Prije više od tri godine jedan je Nizozemac pokrenuo električni motor svoga modificiranog Golfa i krenuo u avanturu dugu skoro 100 tisuća kilometara.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 08.04.2019. / 08:31

Wakker u Sydneyju (Foto: Facebook/Plug Me In)

Ako jedan čovjek može odvoziti na drugu stranu svijeta u električnom automobila, onda bi električna vozila zaista trebala biti sposobna za dnevno korištenje, komentirao je Nizozemac Wiebe Wakker nakon što je završila njegova avantura tijekom koje je prešao skoro 100 tisuća kilometara (zaustavio se na 95 tisuća) u električnom automobilu. On je prije 3 godine u prerađenom Golfu krenuo na put iz Nizozemske prema Australiji i tijekom tog razdoblja prešao je 33 zemlje, oslanjajući se na pomoć volontera koji su mu osigurali smještaj, hranu i struju te sponzora.

Prešao je zemlje poput Turske, Irana, Indije, Malezije, Indonezije i drugih, pri čemu nije imao konkretan plan putovanja, već ga je mijenjao i prilagođavao ovisno o ponudama za gostoprimstvo i smještaj koje je dobivao putem svoje web-stranice. To je bilo najduže putovanje električnim vozilom u povijesti, pohvalio se Wakker, a nakon dolaska u Sydney, za medije je izjavio kako je htio promijeniti način na koji ljudi razmišljaju o električnim vozilima i inspirirati ih pokazujući im sve prednosti e-mobilnosti.

Izračunao je da bi mu za takvo putovanje po svijetu s klasičnim benzinskim motorom trebalo oko 6785 litara goriva, što bi ga, prema izračunu o cijenama benzina tijekom 2018. u SAD-u koštalo više od 4 i pol tisuće dolara, dok je na svom putu potrošio samo 300 dolara na struju.

Inače, doseg njegovog modificiranog automobila s jednim punjenjem baterije iznosi manje od 200 km tako da je često morao stajati i puniti bateriju automobila, zbog čega se i putovanje toliko odužilo, no njegov cilj ionako nije bio da što prije dođe na odredište, već je s ovom avanturom htio svima poručiti da barem razmisle o kupovini e-vozila – ako ne odmah, onda barem u budućnosti.

S obzirom na to da cijene automobila na struju padaju, da sve više automobilskih kompanija ulaže značajne resurse u razvoj motora, baterija, vozila i infrastrukture, budućnost ovog tržišta zaista jest električna, no sigurno će proći još dosta vremena i godina prije nego e-vozila u potpunosti zamijene benzince i dizelaše.

Izvor: Engadget

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti