Nakon serije potresa, seizmolozi objavili veliku analizu podrhtavanja tla na jugu zemlje

Krajem prošlog stoljeća, 1996. godine područje Stona i Slanog pogodio je potres magnitude 6.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 16.08.2024. / 15:35

Karta potresa od 1600. do kraja 2023. (Foto: PMF)

Pelješac je jučer pogodila serija potresa, a iako je većina bila slaba ili vrlo slaba, tri su bila umjerena s magnitudama od 3.3 i 3.5. Srećom, takva podrhtavanja obično ne stvaraju štetu, no jasno je kako stanovnicima tog dijela Hrvatske svakako nije bilo ugodno. Mnogi su i dalje pod dojmom potresa koji su pogodili Hrvatsku proteklih godina, a također je poznato je kako je riječ o području na kojem su u prošlosti zabilježeni jaki potresi.

Ilustracija Japan upozorava na povećanu opasnost od 'megapotresa'

Nakon ovih podrhtavanja, na stranici Seizmološke službe pri Geofizičkom odjelu PMF-a objavljena je karta epicentara potresa šireg Stonskog epicentralnog područja od razdoblja 1600. godine pa do kraja prošle godine, koja je napravljena je prema Katalogu potresa Hrvatske CEC2023 magnitude M ≥ 1.5. Na objavljenoj karti potresi koji su se dogodili jučer, a riječ je o ukupno tridesetak potresa, prikazani su kružićima plave boje.

Epicentralno područje Ston-Slano dio je seizmički najaktivnijeg područja Hrvatske koje se proteže južno od Zadra i Šibenika pa do najjužnijeg dijela Jadranske obale. Upravo se na tom području, kod Stona, 1850. godine dogodio i potres velikog intenziteta - prema Europskoj makroseizmičkoj ljestvici (EMS) iznosio je VIII-IX, a 5. rujna 1996. godine, područje Stona i Slanog pogodio je potres magnitude 6 (VII prema EMS-u) koji je, stoji na stranicama PMF-a, posve uništio tri sela i izazvao štete u mnogim dalmatinskim gradovima. Naravno, kao i uvijek nakon velikih potresa, uslijedilo je na tisuće naknadnih potresa, no srećom svi ti naknadni potresi imali su manju magnitudu.

Na stranicama PMF-a također podsjećaju i na najjači potres na području Hrvatske. Veliki dubrovački potres iz 1667. godine izazvao je ogromne štete, uništivši ili oštetivši većinu kuća od Dubrovnika do Budve te je najjači dobro dokumentirani potres u priobalnom dijelu Hrvatske.

Ilustracija Britanski geološki institut oduševljen neobičnom pojavom: "Uzbudljivo je istraživati seizmičku aktivnost koju je stvorila druga vrsta fenomena"

Na istoj stranici možete vidjeti i ostale najjače potrese zabilježene po županijama južne Dalmacije, uključujući i potrese kod Trilja još s kraja 19. stoljeća, Imotskog, Makarske, dva potresa kod Knina iz 1970. i 1985. godine te potres kod Benkovca iz 1898. godine.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti