Povjerenik Komisije za unutarnje tržište Thierry Breton rekao je da Twitter napušta dobrovoljni Kodeks dobre prakse o suzbijanju dezinformacija. No, obveze ostaju. Možete bježati, no ne možete se sakriti, napisao je Breton na Twitteru kasno u petak.

Twitter Rezultati istraživanja o korištenju Twittera pokazuju neke zabrinjavajuće trendove

Kodeks uključuje obvezu praćenja političkog oglašavanja, prestanak financiranja autora dezinformacija i suradnju s organizacijama za provjeru točnosti (fact-checking).

Breton je rekao da će borba protiv dezinformacija biti pravna obaveza prema takozvanom Aktu o digitalnim usluga koji stupa na snagu od 25. kolovoza.

Novi zakon također znači da će tvrtke morati moderirati svoje platforme i uklanjati štetan sadržaj poput dezinformacija te uvesti protokole kako bi se blokiralo njihovo širenje. Tvrtke također moraju povećati transparentnost glede odnosa prema svojim korisnicima i pojednostaviti ugovore s njima.

Naši će timovi biti spremni za provođenje (zakona), napisao je Breton.

Twitter i druge društvene mreže, uključujući TikTok, Metu i Google, potpisali su dobrovoljni kodeks 2018.

Linda Yaccarino Oglasila se Muskova nasljednica: Inspirirana je njegovom vizijom i najavila je transformaciju Twittera

Komisija je u veljači objavila izvješća o tome kako platforme implementiraju kodeks i istaknula da Twitter nije pružio specifične informacije ni ciljane podatke vezane uz obveze o transparentnosti. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju