Nakon puno odgoda četvero astronauta napokon krenulo prema ISS-u

Misija nazvana Crew-3 treća je po redu prema ISS-u koju za NASA-u provodi tvrtka inovatora i milijardera Elona Muska.

Hina | 11.11.2021. / 10:51

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Troje američkih i jedan njemački astronaut lansirani su u orbitu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) u četvrtak ujutro letjelicom SpaceX pošto je njihov polazak nekoliko puta bio odgađan.

Misija se pomno prati u Njemačkoj odakle je član posade Matthias Maurer, 51-godišnji astronaut iz savezne pokrajine Saarland i prvi Nijemac u svemiru nakon tri godine, piše njemačka tiskovna agencija dpa.

Slika nije dostupna Četvero NASA-inih astronauta sletjelo na Zemlju nakon 6 mjeseci, no zbog kvara toaleta na SpaceX-ovoj letjelici morali su to učiniti u pelenama

Naš Dragon je dovoljno čekao, napisao je Maurer na Twitteru nekoliko sati prije lansiranja i dodao: Sljedeće informacije bit će iz svemira.

Zahvalio je francuskome kolegi Thomasu Pesquetu koji se ranije ovaj tjedan vratio s ISS-a za potporu i zato "što mu je pripremio svemirski krevet".

Maurer, koji je u misiji Europske svemirske agencije (ESA), bit će 12. njemački astronaut u svemiru i četvrti Nijemac na ISS-u.

Četvorka je lansirana Falconom 9 SpaceX u 3 sata ujutro po srednjoeuropskom vremenu, a njihova kapsula Dragon trebala bi pristati uz ISS u petak jedan sat iza ponoći po srednjoeuropskom vremenu.

Slika nije dostupna NASA traži kandidate koji će godinu dana povesti zatvoreni u simuliranim uvjetima Marsa

Troje astronauta NASA-e, astrounautkinja Kayla Barron i dvoje muških kolega Raja Chari i Tom Marshburn te Maurer iz ESA-e čekali su danima u karanteni u Svemirskom centru Kennedy.

Njihovo lansiranje bilo je predviđeno krajem listopada, ali je nekoliko puta odgađano zbog meteoroloških prilika i manjih zdravstvenih tegoba jednog od astronauta, objavila je NASA.

Misija nazvana Crew-3 treća je po redu prema ISS-u koju za NASA-u provodi tvrtka inovatora i milijardera Elona Muska.

NASA je nakon nesreća od 2011. godine prestala lansirati svoje space shuttleove i ovisila je o ruskim letjelicama Sojuz za prijevoz svojih astronauta na ISS sve do prošle godine kada je tu zadaću svojom kapsulom Dragon preuzeo Elon Musk.

Amerikanac Tom Marshburn današnjim lansiranjem počeo je svoj treći boravak u svemiru, a za troje ostalih bit će to prvi put.

Na ISS-u će ih dočekati Amerikanac Mark Vande Hei koji je u srijedu proslavio rođendan i jedini je u američkom segmentu, a na ISS-u su još i dvojica ruskih kozmonauta.

Slika nije dostupna SpaceX je spreman za nove rekorde: Crew Dragon proveo rekordan period u svemiru, a misije su tek započele

Misija koju nova ekipa treba odraditi obuhvaća brojne zadaće. Jedna je promatranje učinaka režima prehrane na crijevnu floru i imunosni sustav astronauta kojima je imunitet često oslabljen zbog dugotrajnog boravka u svemiru.

Također će posada Crew-3 izvesti svemirske šetnje radi instalacije novih solarnih panela na ISS-u

Konačno, bit će domaćini dvjema turističkim misijama. Na ISS bi trebali stići Japanci ruskim brodom Sojuz krajem godine, a u veljači 2022. putnici misije Ax-1, koju organizira Axiom Space u partnerstvu sa SpaceX.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti