Nakon rada od kuće, povratak u urede mnogima je - razočaranje

Rad od kuće mnogima je donio fleksibilnost i uštedu vremena, a neka očekivanja koja su imali nakon povratka u urede, nisu se svima ostvarila.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.02.2022. / 13:50

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Prošlo je skoro dvije godine od kada su brojne tvrtke diljem svijeta krenule s radom od kuće. Na početku zaposlenici nisu imali previše izbora jer su zbog lockdowna morali biti doma i u isto vrijeme raditi od kuće, čuvati djecu i/ili im pomagati u online školskim aktivnostima.

Mnogima je to bio šok, no s vremenom su se privikli te im je sada draže raditi iz svoja četiri zida, nego iz ureda. Dio kompanija uveo je i hibridno radno vrijeme tako da zaposlenici dio vremena mogu raditi iz kuće, a dio sa svog klasičnog radnog mjesta.

Predstavnici četiri velike kompanije o hibridnom radu Hoće li rad od kuće opstati? Četiri velike kompanije otkrivaju što im je donio hibridni rad i hoće li ga zadržati

Prema nedavnom istraživanju čije su rezultate objavili na stranici Inc., dio zaposlenika koji su zbog pandemije radili od kuće pa su se morali vratiti u urede, prilično je razočaran s onim što su doživjeli povratkom na staro radno mjesto. Tri su razloga u kojima leži njihovo razočaranje, a odnose se na kulturu kompanije, kolaboraciju i produktivnost.

Naime, skoro 80 posto njih smatra da se kultura kompanije od kad su se vratili u urede i ponovno komuniciraju s kolegama - nije popravila. Iako mnogi kulturu kompanije, odnosno nepisana pravila o načinu na koji svi u organizaciji zajedno rade, smatraju iznimno važnom za uspjeh, pokazalo se kako ona nije vezana uz fizičko mjesto poput ureda, već se motivacija i podrška, kao i “pozitivno stanje uma” mogu imati bez obzira na mjesto s kojeg radite.

Studija je pokazala i kako se više od 61 posto zaposlenika nadalo boljoj suradnji sa svojim kolegama kada se vrate u urede, no manje od 50 posto njih zaista smatra da je ta suradnja bolja. Iako fizička blizina i razgovor licem u lice zaista može olakšati komunikaciju i kolaboraciju, očekivanja zaposlenika koji su puno vremena proveli na Zoom, Teamsu i drugim sličnim aplikacijama bila su puno veća.

Slika nije dostupna Hibridni rad sve popularniji: Milenijalci žele veću fleksibilnost te ravnotežu poslovnog i privatnog života

Oko polovice ispitanih očekivalo je i kako će se njihova produktivnost povećati kada se vrate u ured, no za njih dvije trećine to ipak nije slučaj. Isto su pokazala i neka prethodna istraživanja prema kojima su mnogi, sada kada su se uhodali na rad od kuće, produktivniji nego da rade u klasičnom uredu.

Iako to ovisi o radnom mjestu, a često i o poslodavcu i njegovoj fleksibilnosti, budućnost čini se pripada hibridnom radu u kojem će ljudi npr. 3 dana raditi od kuće, a 2 iz ureda. Ovo je istraživanje pokazalo i kako su radu od kuće skloniji oni malo stariji, dok je taj postotak puno manji kod milenijalaca i generacije Z.


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti