Fotografije koje nijedno dijete ne bi smjelo gledati: Djed mu poklonio pametni telefon, ali ubrzo je uslijedilo neugodno iznenađenje

Sve su mlađi klinci koji koriste pametne telefone. Stoga je više nego ikad potrebno naučiti ih kako od tehnologije imati što više koristi, a što manje štete.

Ivana Domitrović | 05.10.2018. / 14:19

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Prvi pametni telefon bio je veliko veselje za devetogodišnjeg dječaka (podaci poznati redakciji). Poklonio mu ga je djed, koji mu je ujedno i skrbnik. Međutim, nakon što su na pametni telefon instalirali jednu aplikaciju za chat, počele su se otvarati reklame neprimjerene za njegovu dob.

Djed je brzo reagirao i spriječio daljnje prikazivanje sadržaja neprimjerenog za dječju glavicu, ali štetni aspekt tehnologije već se dogodio. Lekcija je to koja nam može pomoći da do takve situacije uopće i ne dođe.

Listopad je mjesec kibernetičke sigurnosti, pa se diljem Europske unije, pa tako i u Hrvatskoj održavaju razne aktivnosti kojima se promiče sigurnost na internetu.

Što se tiče korištenja novih tehnologija, teško je odbrati liniju manjeg otpora i potpuno im zabraniti pristup. Zato se roditelji i skrbnici moraju više angažirati u načinu na koji tehnologije koriste njihova djeca.

Niz savjeta o tome kako pomoći djeci da im tehnologije više koriste i da se smanji mogućnost da postanu žrtve negativnih aspekata tehnologije objavljuje i ažurira CSI (Centar za sigurniji internet).

Kako postaviti ograničenje na aplikaciji YouTube na Androidu?

Jedan je od savjeta i kako ''bezbolno'' koristiti, naročito među djecom popularnu, aplikaciju YouTube.

Nadzor je jedan od najbitnijih i ključnih faktora u osiguravanju sigurnog surfanja vašeg djeteta na internetu, a gledanje crtića i videozapisa zajedno odlično je kako bi se osiguralo da je sadržaj koji djeca i mladi gledaju prikladan i primjeren - ako zajedničko gledanje videa na YouTubeu možda i nije uvijek moguće, ovdje je još nekoliko stvari koje treba razmotriti, piše CSI.

Prvo otvorite aplikaciju na pametnom telefonu. Potom kliknete na ikonu svog profila. Zatim kliknete opciju ''Settings'', pa ''General''. Kada otvorite ''General'', među ponuđenim je opcijama i ''Restricted mode''. Na taj način filtrira se sadržaj koji nije primjeren mlađima od 18 godina. Naravno, ništa nije sigurno 100 posto, stoga bi bilo najbolje da je dijete uvijek pod nadzorom odrasle osobe dok pregledava sadržaje na YouTubeu i općenito na pametnim telefonima.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti