Napokon! Facebook najavio opciju plaćanja i slanja novca direktno iz WhatsAppa

Korisnici WhatsAppa u Brazilu mogu besplatno slati novac drugim korisnicima ove mreže, a mogu i plaćati određene proizvode i usluge, pri čemu Facebook uzima proviziju od trgovaca.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 16.06.2020. / 11:07

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Facebook je najavio novu opciju za jedan od najpopularnijih komunikacijskih servisa s kojom će korisnicima dati nove mogućnosti, ali i napokon krenuti s monetizacijom aplikacije koju su platili skoro 20 milijardi dolara. Riječ je o mogućnosti slanja novca kontaktima te plaćanja kompanijama direktno iz WhatsAppa, no treba napomenuti kako je ta opcija sada dostupna samo u Brazilu, koji je drugo najveće tržište za tu aplikaciju. Iako već postoje slična rješenja za slanje novca i mobilno plaćanje (u svijetu, ali i u Hrvatskoj), za njihovo je korištenje potrebno prvo preuzeti posebnu aplikacije, ponekad i pozvati druge korisnike na njihovo preuzimanje i slično.

WhatsApp WhatsApp testira novu opciju koja će olakšati dodavanje kontakata

S WhatsAppom, koji koriste gotovo svi, neće biti potrebe za skidanje dodatnih aplikacija, a jednom kada se račun poveže s WhatsAppom slanje novca bit će slično kao i slanje poruka, uz prvotnu korisničku autorizaciju kako se novac ne bi poslao slučajno ili na krivi broj. Za slanje novca kontaktima ili plaćanje za usluge tak je prvo potrebno upisati šesteroznamenkastu šifru ili potvrditi transakciju biometrijom. Slanje novca kontaktima bit će potpuno besplatno, no Facebook će zato kompanijama uzimati proviziju od 3,99 posto za plaćanja za njihove usluge i proizvode.

Iz Facebooka kažu da je plaćanje putem WhatsAppa omogućeno putem opcije Facebook Pay te naglašavaju kako u budućnosti žele da korisnici i kompanije koriste iste kartične informacije unutar svih Facebookovih aplikacija. Na početku, WhatsApp će podržavati debitne i kreditne kartice nekoliko banaka čiji će se popis u budućnosti povećavati pa će usluga biti dostupna sve većem broju korisnika.

WhatsApp i društvene mreže (Foto: Getty Images) Oglasi dolaze u WhatsApp, samo je pitanje vremena

Brazil je samo prvi korak Facebookovih financijskih planova te se vesele što će u budućnosti mogućnost plaćanja putem WhatsAppa biti dostupna svima, no nije poznato kada to možemo očekivati.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti