Oglasi dolaze u WhatsApp, samo je pitanje vremena

O uvođenju oglasa u WhatsApp govori se već više od godinu dana, a čini se kako su u Facebooku napokon osmislili kako bi to moglo funkcionirati.

Martina Čizmić | 24.04.2020. / 16:23

WhatsApp i društvene mreže (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Više nije pitanje hoće li Facebook uvesti prikazivanje oglasa u jednoj od najpopularnijih apliakcija za dopisivanje, WhatsApp, već kad će se to dogoditi i kako.

Još 2018. iz Facebooka su potvrdili planove za uvođenje oglašavanja u WhatsApp. No kako prikazivati oglase u apliakciji koja je navodno prilično sigurna i u kojoj korisnici mogu izmjenjivati poruke i biti siguran da ih nitko ne čita. To je bio jedan od glavnih razloga za što je ideja o prikazivanju oglasa u WhatsAppu stavljena po strani.

U Facebooku su se bojali kako će reagirati regulatori koji pod povećalom promatraju svaki Facebookov potez vezan uz korisnike, njihovu privatnost i oglašavanje temeljeno na korisničkom ponašanju. S druge strane, nije im bilo svejedno ni kako će reagirati milijuni korisnika koji aplikaciju koriste svaki dan. Jer ako oni masovno prestanu koristiti aplikaciju, Facebooku propada cijeli plan o zaradi od oglašavanja.

Prema informacijama koje je objavio portal The Information, u Facebooku su se ipak odlučili oglase prikazivati u WhatsApp Statusu, svojevrsnoj verziji Storyja. No, da bi to funkcioniralo, i da bi dobili malo više informacija o korisnicima, planiraju povezati telefonski broj iz WhatsAppa s profilom korisnika na Facebooku. Trenutno korisnici ne moraju imati profil na Facebooku kako bi koristili WhatsApp, a hoće li tako biti i u budućnosti, tek ćemo vidjeti.

Razmjena informacija između različitih Facebookovih "proizvoda" nije nešto novo i podudara s idejom koju je Mark Zuckerberg predstavio prije gotovo dvije godine, kad je najavio ujedinjavanje platformi za dopisivanje na Instagramu, WhatsAppu i Messengeru. No ambiciozan plan stvaranja najveće platforme za dopisivanje na svijetu, zaustavili su brojni regulatori koji se boje da bi tako privatni podaci korisnika bili nedovoljno zaštićeni.

Ali ujedinjavanje platformi neće se dogoditi tako brzo. Što zbog kompliciranog načina na koji svaka od tih platformi trenutno funkcionira, što zbog protivljenja brojnih regulatora, do ujedinjavanja platformi moglo bi proći još nekoliko godina. No, kad se to dogodi, Facebook će biti spreman servirati korisnicima oglase. Htjeli oni to ili ne.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti