Iz Hrvatske narodne banke objavili su kako će od 29. listopada zaživjeti novi platni sustav u Hrvatskoj, NKSInst, koji će omogućiti instantno plaćanje u kunama među bankama. 

Kako pojašnjavaju iz HNB-a, taj platni sustav omogućuje provođenje tzv. instantnih platnih transakcija koje se izvršavaju u gotovo realnom vremenu, tj. u standardnom roku od najduže 10 sekundi.

Navedeni rok uključuje terećenje IBAN računa platitelja, izvršenje međubankovnog obračuna zadane instantne platne transakcije i odobrenje IBAN računa primatelja plaćanja. U odnosu na navedeno standardno vrijeme izvršenja, a s obzirom na prirodu i svrhu usluge instantnog plaćanja, NKSInst svojim će tehnološkim rješenjima nastojati znatno skratiti potrebno vrijeme izvršenja, i to na rok do 4 sekunde. Maksimalni iznos pojedine instantne platne transakcije određen je u iznosu od 100.000 kn. NKSInst omogućuje izvršenje platnih transakcija 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu i 365 dana u godini (24/7/365). Upravitelj je NKSInst platnog sustava Financijska agencija, navodi se u pojašnjenju. 

Pojednostavljeno to znači da će prebacivanje novca s jednog računa na drugi račun u drugoj banci sad ići puno brže, što na ruku ide aplikacijama za mobilno plaćanje. 

Instantni platni sustavi poput NKSInsta predstavljaju infrastrukturni preduvjet za izvršenje instant plaćanja između klijenata koji se koriste uslugama različitih pružatelja platnih usluga. Budući razvoj instantnih plaćanja može potaknuti tržište ka daljnjem razvoju kvalitetnijih platnih servisa i upotrebi modernih tehnologija u njihovu korištenju. U tom smislu uspostava NKSInst platnog sustava omogućuje praćenje aktualnih trendova u razvoju modernih usluga plaćanja i na području Republike Hrvatske, dodaju iz HNB-a.

Sudionici u NKSInst platnom sustavu mogu biti samo banke, i to na načelu dobrovoljnosti. Banke u skladu sa svojom poslovnom odlukom samostalno definiraju dinamiku kojom će pojedinim kategorijama klijenata (potrošači, poslovni subjekti) omogućiti izvršenje instantnog plaćanja, kao i kanale plaćanja (internet, mobilno bankarstvo, mobilne aplikacije) kojima se klijenti mogu koristiti u svrhu izvršenja instantnog plaćanja. Trenutačni su sudionici NKSInst platnog sustava Hrvatska poštanska banka d. d., Partner banka d.d. i Privredna banka Zagreb d.d.

Hrvatska narodna banka snažno potiče i podržava razvoj novih i modernih platnih usluga u skladu s najboljim praksama na globalnoj razini te s time u vezi očekuje da će i ostale banke tijekom 2021. godine osigurati sve potrebne preduvjete kako bi svojim klijentima omogućile izvršavanje međubankovnih instantnih plaćanja.

NKSInst osigurava izvršenje platnih transakcija u skladu sa standardima SEPA instantne platne sheme koja se za eurska plaćanja primjenjuje u državama članicama EU-a. S datumom uvođenja eura kao službene valute u RH, navedeni platni sustav bit će usklađen sa svim standardima za plaćanja u eurima, ističu na kraju iz HNB-a. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju