Galerija

 Život nas katkad može odvesti u neočekivanom smjeru. Tako bi se ukratko mogao opisati poduzetnički put majke i kćeri, Vesne Sirovine i Ivane Grčić. Naime, njihov poduzetnički put i ideja za pokretanjem nečeg novoga, započeli su iz čiste potrebe.

Ideja o stvaranju prirodnih proizvoda rodila se još pred kraj trudnoće moje kćeri Ivane, 2018.godine. Ivana je tražila deterdžent i omekšivač idealan za cijelu obitelj, prisjeća se Sirovina koja je u tom trenutku bila u Hrvatskoj, a njena kćer s obitelji u Njemačkoj.

Za Vesnu, ekonomisticu zaljubljenu u aromaterapiju, bilje i prirodne pripravke, rješenje je bilo očito - napraviti proizvod koji je prirodan, što manje štetan i koji bi bio ugodan i jednostavan za korištenje.

Prve primjerke proizvoda radile smo ručno i zaista mislile da ćemo tako ručno i uspjeti, no jako je teško cijeli proces do kraja zaista napraviti ručno. Morali smo si pomoći pa je tako proces kod proizvodnje deterdženta i omekšivača poluautomatiziran, dok su svi ostali proizvodi u našoj ponudi od početka do kraja ručni rad, pojašnjava Ivana Grčić te dodaje kako je cijeli pothvat zapravo bio jedan veliki izazov.

Iskreno, sve nam je bilo izazovno, ali uz SPAR-ovu pomoć i uvelike olakšano. Dobili smo veliku podršku SPAR-ovih profesionalaca koji su nam pomagali od samog početka. Najveći izazov bio nam je dobiti potrebne certifikate i oznake, ispričala nam je.

S obzirom na to da se na tržištu može pronaći cijeli niz različitih proizvoda koji nose oznaku “prirodno”, zanimalo nas je po čemu su proizvodi Melli Aromatice posebni.

Melli Aromatica EKO deterdžent i omekšivač (Foto: Nova TV)

Pribavljanje dozvola i oznaka zaista najduže traje i dobivanje istih bio nam je najveći izazov. Tu možemo zahvaliti i Prijateljima životinja što su nam pomogli pribaviti potpisan i pečatiran dokument za svaki pojedini sastojak koji se nalazi u proizvodima. Kao malim proizvođačima taj nam je postupak otežan i morale smo biti uporne kako bismo dobile, ali uz pomoć pravih partnera, i u tome smo uspjele! I onda kada nismo same točno znale kako dalje, SPAR je savjetovao i podržao brzinom svjetlosti, s ponosom ističe Grčić.

Kako ste se uopće odlučili prijaviti za projekt "Startaj Hrvatska"?

Za projekt Startaj Hrvatska odlučile smo se prijaviti jer smo imale proizvod u koji smo vjerovale i koji smo htjele proizvesti ekskluzivno za SPAR. Opcija odustajanja kod nas ne postoji, a Melli je prije projekta otežano disala, upravo zbog situacije koja je zahvatila cijeli svijet. Ali, prijave za projekt došle su nam u pravo vrijeme i sretne smo što smo se prijavile i dobile priliku javnosti predstaviti novi proizvod, ističe sa smješkom Grčić.

S obzirom na to da u posljednje vrijeme kupci sve više traže prirodne proizvode, kakve su povratne informacije od vaših kupaca?

Povratne informacije su odlične! Mi sa svojom zajednicom oduvijek komuniciramo na transparentan i iskren način te objeručke prihvaćamo svaku povratnu informaciju i cijenimo kada nam ljudi iskreno kažu što misle. To nam pomaže da rastemo i razvijamo se kao brend te bolje upoznamo svoju zajednicu. Količina podrške koju dobivamo je zaista dragocjena!, dodaje.

Iako su se tijekom razvoja proizvoda suočavale s brojnim izazovima, ove dvije simpatične žene ne bi ništa mijenjale, jer kako optimistično kažu “iz svake situacije izvučemo najbolje i vjerujemo da se sve događa s razlogom”.

Prvi primjerci Melli Aromatice već su pronašli put do kupaca i reakcije su izuzetno pozitivne. To potiče Ivanu i Vesnu na daljnji rad.

Naravno da imamo u planu proizvoditi još proizvoda. A iza Melli prije projekta stoji još desetak proizvoda na koje smo ponosne, a to je kolekcija proizvoda za njegu lica, tijela i kose - Natureli kolekcija, najavile su na kraju.

Ne propustite petu emisiju ''Startaj Hrvatska'' u nedjelju u 18.15 na Novoj TV.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju