Napravljene naočale s proširenom stvarnosti i za pse: "Kad sam upalio sustav i kad je pas reagirao počeo sam skakati od sreće"

Naočale s proširenom stvarnosti ne moraju biti samo koristan alat za čovjeka, a jedna američka tvrtka pokazala je da mogu povećati i učinkovitost pasa. "Kvaka" je u tome što je riječ o, naravno, vojnoj tehnologiji.

Branimir Vorša | 05.10.2020. / 10:18

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Proširena stvarnost za pse je tu i stvar radi. Na ideju za takozvane "dogle" (doggles) ili naočale s proširenom stvarnosti za pse, došao je A.J. Peper, osnivač tvrtke Command Sight. Američka vojska pak smatra da bi njegov izum mogao revolucionarizirati način na koji njihove specijalne postrojbe usmjeravaju vojne radne pse na bojnom polju.

Peperova ideja bila je poboljšati komunikaciju između čovjeka i psa pa se zapitao, zašto ne staviti HoloLens (Microsoftove naočale s proširenom stvarnosti) na psa?

Peper je kao osnovu uzeo naočale za pse Rex Specs, koje američka vojska koristi za zaštitu očiju svojih pasa. Na njih je dodao optoelektroničku komponentu te na taj način napravio zaslon ispred oka psa putem kojeg pas može primati vizualne naredbe ili putem kojeg se psa može navoditi.

Peperove naočale proširene stvarnosti za pse povezane su s uređajem kojeg koristi vojnik i pomoću kojeg vojnik može vidjeti isto što vidi i pas te komunicirati sa psom u stvarnom vremenu i izvan vidnog polja, što interakciju čini još učinkovitijom.

Američka vojska podržava Peperov projekt i pokazala je velik interes za njegove naočale.

To bi moglo revolucionarizirati način na koji koristimo vojne pse kad nisu na uzici, kaže Stephen Lee, viši znanstvenik Army Research Laboratoryja.

Peper je prototip svojih naočala prvo testirao na vlastitom psu, Materu, koji je ujedno i maskota njegove tvrtke. No, pravo pitanje je bilo može li pas doista i učiniti nešto s informacijama koje dobije preko zaslona.

Odlučan odgovor na to obzirom na testove koje sam proveo jest da može, kaže Peper.

Možete zamisliti moje oduševljenje kad sam stavio taj sustav na svog psa, upalio ga i kad je on reagirao na indikator. Do tog trenutka sve je bilo samo teorija. Počeo sam skakati od sreće. Bio je to nevjerojatan trenutak, priznaje Peper.

Idući korak za Pepera je smanjiti i očvrsnuti čitav sustav, kao i učinit ga potpuno bežičnim, kako bi ga se moglo testirati na terenu i s radnim psima specijalnih postrojbi, za koje se smatra da bi se vrlo brzo trebali naviknuti na novu tehnologiju.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti