Naručili ste hranu? Stiže zračnim putem, s novim Uberovim dronom

Već sljedeće godine u San Diegu Uber bi trebao početi s testiranjem dronova koji će dostavljali hranu iz restorana.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 29.10.2019. / 08:54

Novi Uberov dron (Foto: Uber)

Uber je napokon prikazao dizajn bespilotne letjelice s kojom će uskoro krenuti s testiranjem dostave hrane u San Diegu. Iako je kompanija najpoznatija po taksi-prijevozu, putem usluge Uber Eats dostavljaju i hranu, a u budućnosti žele se okrenuti autonomnim automobilima i zračnom prijevozu. Osim letećih taksija koji će prevoziti ljude, rade na bespilotnim letjelicama s kojima će dostavljati hranu.

Wing Brže ne može: S dostavnim dronovima paket stiže već 10 minuta od narudžbe

Novi dron imat će rotirajuća krila sa šest rotora koja će omogućiti vertikalno polijetanje i slijetanje kao klasični dronovi, no u zraku krila će se zarotirati kako bi rotori bili u poziciji prema naprijed, slično kao i u zračnim taksijima. Zahvaljujući takvoj rotaciji, dronovi će letjeti brže, gotovo do 50 km/h, a njihov doseg bit će nešto manji od 30 kilometara bez tereta, odnosno oko 19 km kada prenose teret. Što se težine tereta tiče, spominje se samo obrok za dvoje.

Dizajn novog drona, kako možemo vidjeti na slikama, završen je te bi već do kraja godine trebao biti gotov i početi s prvim testnim letovima. Što se zračnih dostava u San Diegu tiče, one će vjerojatno početi tijekom sljedeće godine (Uber je već dobio dozvolu). Ako se pitate kako će dron pokucati ili pozvoniti na vrata kuća ili stanova, odgovor je da – neće, jer bespilotne letjelice ne bi trebale dostavljati hranu na kućna vrata. One bi iz restorana u kojem je naručena hrana trebale poletjeti prema određenom mjestu na kojem će ih čekati dostavljači s biciklima, motorima i automobilima koji će preuzeti narudžbu i dostaviti hranu na adresu narudžbe.

S takvim tipom dostave Uber bi trebao riješiti problem prometnih gužvi koje će dron samo preletjeti, a kako će hranu dostavljati na posebne punktove na kojima će ih čekati dostavljači, neće imati problema s traženjem točne adrese, čekanjem da osoba koja je naručila hranu izađe iz kuće ili da netko drugi ukrade hranu. Osim Ubera, i druge velike kompanije poput Amazona, UPS-a i Googleova Winga imaju slične planove o zračnim dostavama koji bi, za koju godinu (ili više) mogle postati uobičajen način dostave paketa i hrane.

Bespilotna letjelica Izbjegnuta velika tragedija: Dostavni dron srušio se u blizini djece

Osim dostavnih dronova, sljedeće godine Uber želi započeti i s testiranjem letećih taksija, a nadaju se da bi 2023. mogli korisnicima ponuditi i takvu komercijalnu uslugu – naručite taksi putem aplikacije i po vas dođe veliki dron koji će vas brzo odvesti na željeno mjesto.

Izvor: Engadget

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti