NASA će tijekom pomrčine Sunca lansirati čak tri rakete

Rakete će mjeriti gustoću nabijenih i neutralnih čestica, električna i magnetska polja te lansirati sekundarne instrumente za povećanje učinkovitosti prikupljanja podataka.

Martina Čizmić | 05.04.2024. / 11:13

Pomrčina, ilustracija
Pomrčina, ilustracija (Foto: DNEVNIK.hr)

SAD se priprema za potpunu pomrčinu Sunca koja će se dogoditi 8. travnja. I dok neki sa zebnjom promatraju vremensku prognozu (jer bi u nekim dijelovima trebalo biti oblačno, što će onemogućiti promatranje), drugi se pripremaju na zanimljiv eksperiment.

Naime, NASA je objavila kako će u sklopu emisije Atmospheric Perturbations around Eclipse Path (APEP) lansirati tri sondažne rakete Black Brant IX tijekom same pomrčine Sunca.

Kako ističu, cilj je proučiti kako pomrčina Sunca utječe na Zemljinu gornju atmosferu. Točnije, kako utječe na prijenos radijskih signala i satelitske komunikacije. Razumijevanje načina na koji Zemljina ionosfera, koja igra vitalnu ulogu u reflektiranju signala, reagira na pomrčinu Sunca, ističu iz NASA-e, ključno je za osiguravanje pouzdanosti komunikacijskih sustava. I onih na Zemlji, i onih usmjerenih prema svemiru.

Videoigra Snap It! Želite naučiti djecu što je to pomrčina Sunca? Neka zaigraju ovu zabavnu igru

Rakete će tako mjeriti gustoću nabijenih i neutralnih čestica, električna i magnetska polja te lansirati sekundarne instrumente za povećanje učinkovitosti prikupljanja podataka.

Zanimljivo je da će se lansiranja moći promatrati uživo iz cijelog svijeta preko kanala na YouTubeu.

Dodatno, i drugi NASA-ini timovi na Zemlji mjerit će ionosferu koristeći radare i balone koji bi uređaje za mjerenje trebali podignuti u ionosferu.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti