NASA-in lunarni orbiter snimio "uljeza" iznad Mjesečeve površine, no nije riječ o izvanzemaljcima

Nije svaka snimka "neobičnog objekta" koju NASA napravi potencijalna snimka NLO-a. Evo o čemu je riječ.

Branimir Vorša | 11.04.2024. / 14:41

Snimka južnokorejskog orbitera Dinauri s LRO-a
Snimka južnokorejskog orbitera Dinauri s LRO-a (Foto: NASA/Goddard/Arizona State University)

NASA-in satelit Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), lansiran 2009. godine, tijekom svoje dugogodišnje misije pedantnog mapiranja Mjesečeve površine, snimio je i neočekivanog "uljeza" u preletu. LRO je pravi dokaz NASA-ine tehnološke stručnosti i dosad je ucrtao približno 98,2 posto Mjesečeva terena.

No nedavno je LRO dodao i još jedno pero na svoju kapu snimivši lunarni orbiter Danuri, koji je u kolovozu 2022. godine lansirala Južna Koreja. Primarna misija Danurija je razvoj i testiranje tehnologije uz isto tako stvaranje detaljne topografske karte Mjesečeve površine.

Jedan značajan doprinos misije Danuri jest istraživanje zasjenjenih polarnih područja, što je omogućila specijalizirana kamera koja se nalazi na tom satelitu. NASA-ino sudjelovanje u misiji Danuri uključuje izradu instrumenta Shadowcam, posebno dizajniranog za snimanje tih za promatranje izazovnih područja.

Slika nije dostupna Pogled iz Mjesečeve perspektive: NASA objavila kako je pomrčina izgledala s Mjeseca

Tri bliska susreta

Tijekom bliskog susreta 5. i 6. ožujka 2024. godine LRO i Danuri prošli su jedan pored drugog pri nevjerojatnoj brzini od 11.500 km/h, kad je LRO uspio i snimiti slike Danurija u brzom preletu iznad lunarne površine.

U prvom susretu, LRO je prilagodio svoj kut za 43 stupnja kako bi uhvatio Danuri, održavajući udaljenost od 5 kilometara između njih. Naknadne orbite dovele su ih još bliže, na samo 4 kilometra koji su dijelili orbitere u drugom susretu no u trećem i konačnom proletjeli su jedan pored drugog na udaljenosti od 8 kilometara.

Navedeno poziranje satelita ipak nije bez presedana. U travnju 2023. Danuri je snimio slike LRO-a dok je prolazio otprilike 18 kilometara iznad njega, koristeći svoj instrument ShadowCam. Takve interakcije između lunarnih orbitera ne služe samo kao dokaz njihovih sposobnosti, već i kao naklon međunarodnoj suradnji u istraživanju svemira.

Izvor: Universe Today

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti