NASA-ina "krtica" odustala: Tlo na Crvenom planetu jednostavno je prečvrstvo za nju

I dok će "krtica" biti umirovljena, ostali instrumenti na InSightu i dalje rade te skupljaju vrijedne podatke o uvjetima na Marsu.

Martina Čizmić | 16.01.2021. / 09:20

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Gotovo dvije godine NASA-ino istraživačko vozilo InSight Mars istražuje površinu Crvenog planeta. Bilježi vremenske uvjete, "marsotrese", ali i pokušava izmjeriti temperaturu samog planeta. Pokušava jer u te dvije godine "sonda krtica" koja se trebala ukopati tri metra ispod površine nije uspjela u svojoj misiji.

Kako su priopćili iz NASA-e, nakon što su uporno pokušavala ukopati sondu u tlo na Marsu, morali su odustati jer su stalno nailazili na čvrste prepreke. Iako na površini tlo na kojem se nalazi InSight Mars ne izgleda baš jako čvrsto, čim se malo zagrebe nailazi se na čvrste i neprobojne stijene ili džepove pijeska koje nisu omogućile sondi da se smjesti.

Sve smo pokušali, ali naša herojska krtica na Marsu i dalje ne može ništa, istaknuo je Tilman Spohn.

S druge strane, brojni pokušaji nisu bili uzalud. Iz NASA-e ističu kako su tijekom tih pokušaja naučili mnogo o tlu na Marsu, što bi moglo mnogo pomoći u budućim misijama.

I dok će "krtica" biti umirovljena, ostali instrumenti na InSightu i dalje rade te skupljaju vrijedne podatke o uvjetima na Marsu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti