NASA-ina letjelica sprema se udariti u asteroid i skrenuti mu putanju, evo kako možete pratiti taj događaj

U utorak u sitne sate NASA će pokušati ponovno ispisati povijest. Njihova svemirska letjelica udarit će u asteroid, u pokušaju da mu promijeni putanju.

Branimir Vorša | 26.09.2022. / 09:30

Misija DART
Misija DART (Foto: NASA)

NASA-ina misija DART (Double Asteroid Redirection Test) bit će prva koja će namjerno i mjerljivo promijeniti kretanje nekog asteroida u Sunčevom sustavu. U utorak rano ujutro, točnije u 1:15 sati po hrvatskom vremenu (23:30 UTC) DART će se zabiti u asteroid Dimorphos, što možete pratiti na NASA-inom kanalu na YouTubeu.


NASA-ina misija bit će prvi test tehnologije koja bi se mogla koristiti u budućnosti za preusmjeravanje svih asteroida koji prijete udarom u Zemljinu površinu.

Binarni sustav asteroida

DART Testiranje planetarne zaštite: NASA-ina letjelica uskoro će se zabiti u asteroid

DART je lansiran još 24. studenog 2021., a njegovo odredište je par asteroida, koji se nalaze u orbiti jedan oko drugog i na udaljenosti od 11 milijuna kilometara od Zemlje.

Veći od dva asteroida u paru zove se Didymos i promjera je 780 metara, dok je manji asteroid Dimorphos promjera samo 160 metara. Navedeni asteroidi kruže jedan oko drugog na udaljenosti od 1,18 kilometara, a jedna orbita traje blizu 12 sati.

Ono najbitnije jest da ti asteroidi ne predstavljaju nikakav rizik za Zemlju i odabrani su kao meta misije DART dijelom i zbog te činjenice.

Kako asteroidi kruže jedan oko drugoga, sunčeva svjetlost koja se odbija od njih se povećava i smanjuje, sustavno varirajući tijekom 12-satnog ciklusa orbite. Astronomi koji koriste snažne teleskope sa Zemlje mogu pratiti ovu varijaciju i vidjeti kako se mijenja, odnosno vidjet će promjene i nakon udara.

Lakše izračunati nego učiniti

I dok je fizika koja stoji iza misije jednostavna, njezino provođenje u stvarnosti sve je, samo ne jednostavno.

Kad DART stigne do asteroida, bit će udaljen 11 milijuna kilometara od Zemlje. Morat će koristiti autonomno ciljanje, koristeći slike asteroida koje dobiva dok mu se približava. DART mora sam prepoznati asteroide, automatski se fokusirati na Dimorphos i prilagoditi svoju putanju da ga pogodi. Sve to dok se kreće brzinom od gotovo 24.000 kilometara na sat.

Rezultate udara, iako ih je relativno jednostavno izmjeriti, teško je zapravo predvidjeti. Veličina, oblik i sastav Dimorphosa, te gdje točno DART pogađa i koliko jako, sve to utjecat će na ishod NASA-ine misije. Riječ je o faktorima neizvjesnosti, a znanstvenici su proveli sveobuhvatne računalne simulacije udara. Usporedbe simulacija, predviđanja i izmjerenih rezultata bit će glavni ishodi misije DART.

Osim mjerenja s teleskopa na Zemlji, bit će moguć i pogled izbliza na sam udar sa satelita LICIACube, talijanske svemirske agencije CubeSat. I taj će satelit iz svemira pratiti i fotografirati sudar i njegove posljedice. Rezultati će nam reći puno o prirodi asteroida i našoj sposobnosti da mijenjamo njihovo kretanje. U budućnosti bi se ovo znanje moglo koristiti za planiranje planetarnih obrambenih misija koje nastoje preusmjeriti asteroide koji prijete udarom u Zemlju.

Stvarna razina prijetnje

Slika nije dostupna NASA uspješno lansirala DART - raketu koja bi trebala testirati Zemljinu obranu od asteroida

Asteroid promjera samo 25 metara mogao bi uzrokovati ozljede od eksplozije u zraku, ako udari u atmosferu iznad naseljenog područja. Procjenjuje se da u našem Sunčevom sustavu postoji 5 milijuna takvih asteroida te da smo otkrili otprilike tek njih 0,4 posto. Isto tako se procjenjuje se da se takav pogodak dogodi jednom u 100 godina. Iako je prilično čest, ukupni rizik je nizak, a rizik od utjecaja također je relativno nizak.

Međutim, predviđa se da postoji 25.000 asteroida u Sunčevom sustavu veličine Dimorphosa, od kojih je njih 39 posto poznato. Asteroidi te veličine udaraju u Zemlju svakih 20.000 godina. Takav bi objekt devastirao naseljeno područje i prouzročio ogroman broj poginulih.

Asteroidi koji bi mogli dovesti u pitanje postojanje ljudske civilizacije spadaju u kategoriju asteroida većih od jednog kilometra, kojih u Sunčevom sustavu ima manje od tisuću Ti asteroidi prijete Zemlji svakih otprilike 500.000 godina. Znanstvenici su već identificirali 95 posto tih asteroida u Sunčevom sustavu..

DART testovi se, uzevši netom navedeno u obzir, provode u vrlo relevantnom i zanimljivom rasponu veličina za asteroide: oni veći od 100 metara. Bude li DART uspješan, mogao bi postaviti temelj za buduće misije koje ciljaju asteroide, kako bi ih maknuli s izravne putanje prema Zemlji.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti