NASA-ini znanstvenici istražuju teoriju koja bi mogla promijeniti naše shvaćanje Mjeseca

Righter je svjestan kako će biti potrebna dodatna i temeljitija istraživanja kako bi se njegova teorija potvrdila i dokazala. No, za to će biti potrebno puno strpljenja i vremena.

Martina Čizmić | 04.02.2019. / 18:14

Istraživanje Mjeseca (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Široko prihvaćena teorija prema kojoj je mladu Zemlju pogodilo svemirsko tijelo veličine Marsa te je od ostataka nastalih nakon tog udara nastao Mjesec, možda baš i nije točna.

Naime, NASA-ini znanstvenici istražuju teoriju, temeljenu na uzorcima koji su prikupljeni na Mjesecu prije gotovo 50 godina, a prema kojoj je Mjesec zapravo nastao od Zemlje. Točnije od istog materijala kao i Zemlja.

Planetarni znanstvenik Kevin Righter predstavio je teoriju u kojoj je usporedio koncentraciju 14 elemenata koji su pronađeni u uzorcima s Mjeseca s elementima koji se mogu pronaći na Zemlji.

U znanstvenom radu, objavljenom u Science Advances, Righter je objavio model u kojem je usporedio sastav siderofilnih elemenata s Mjeseca i Zemlje. Kada je iste elemente s Mjeseca usporedio s elementima koji se nalaze u svemirskom tijelu kakvo je pogodilo Zemlju, podaci se nisu podudarali.

To ga je navelo na stvaranje teorije kako je Mjesec zapravo nastao od dijelova Zemlje. No, za razliku od Zemlje u kojoj su volatilni kemijski elementi postali dio jezgre i kore, na Mjesecu su ostali u plinovitom obliku. Upravo bi to moglo objasniti zašto su Mjesec i Zemlja, iako su veoma blizu jedno drugome, toliko različiti.

Righter je svjestan kako će biti potrebna dodatna i temeljitija istraživanja kako bi se njegova teorija potvrdila i dokazala. No, za to će biti potrebno puno strpljenja i vremena.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti