NASA objavila video aktivnosti na površini Sunca u posljednjih 10 godina

Ako pitate liječnike, oni će vam, naravno, reći da gledanje u Sunce nije preporučljivo, no ako pitate NASA-u, oni pak ne mogu prestati gledati u Sunce. Evo kako izgleda deset godina promatranja Sunca u videu. I ne brinite se, ovakvo gledanje u Sunce posve je preporučljivo.

Branimir Vorša | 01.07.2020. / 13:04

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

NASA je prikupila fotografije površine Sunca visoke rezolucije, koje je uzimao njihov Solar Dynamics Observatory (SDO) i napravila timelapse video. No nije to bilo kakav video, ovaj čine fotografije prikupljene tijekom perioda od čak deset godina.

Svaka sekunda u videu predstavlja jedan dan, tako da se dinamička kretanja na površini Sunca vrlo jasno vide.

Od 2. lipnja 2010. do 1. lipnja 2020., svemirski opservatorij SDO napravio je čak 425 milijuna fotografija, odnosno skupio 20 milijuna gigabajta podataka.

SDO uzima fotografiju Sunca svakih 0,75 sekundi, a NASA je video složila koristeći fotografije snimljene svakih sat vremena, odnosno njih ukupno 87.000.

NASA je pripremila i posebnu glazbu za video, koju je napravio glazbenik Lars Leonhard.

U videu, ako ste voljni sat vremena opustiti se uz umirujuću glazbu i performans Sunca, možete vidjeti i još zanimljivih detalja, poput prolaska Venere ispred Sunca (5. lipnja 2012.).

Tu su i solarne baklje, magnetske erupcije i druge zanimljivosti. Ako primijetite da Sunce odjednom nestane, ne brinite se, to je zbog prolaska Zemlje ili Mjeseca ispred kamere. SDO je 2016. godine imao i kratkotrajnih problema s instrumentima.

SDO služi i kao sustav ranog upozorenja od solarnih baklji, a promatranja koja je omogućio daju znanstvenicima bolji uvid u to kako naše Sunce funkcionira i kako procesi koji se događaju u njemu utječu na ostale planete u njegovu sustavu, uključujući i naš planet.

Uživajte u ovom prekrasnom videu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti