NASA na sudu zbog komada svemirskog otpada koji je pao na obiteljsku kuću na Floridi

NASA ima rok od šest mjeseci da riješi tužbu obitelji s Floride koja od njih traži oštetu zbog incidenta s komadom svemirskog otpada.

Branimir Vorša | 24.06.2024. / 10:02

Objekt za koji se vjeruje da je nekoć bio dio Međunarodne svemirske postaje
Objekt za koji se vjeruje da je nekoć bio dio Međunarodne svemirske postaje (Foto: X/@Alejandro0tero)

Obitelj na Floridi u tužbi traži odštetu od preko 80.000 dolara od NASA-e, nakon što je svemirski otpad oštetio njihov dom, izvjestila je u petak američka odvjetnička tvrtka Cranfill Sumner. Sve veći problem svemirskog otpada, u korelaciji s rastućim svemirskim prometom, pod povećalo stavlja NASA-in odgovor na navedenu tužbu.

Naime, 8. ožujka predmet težak 700 grama probio je krov kuće Alejandra Otera u mjestu Naples na Floridi. NASA ga je identificirala kao dio teretne palete iskorištenih baterija odbačenih s Međunarodne svemirske postaje 2021. godine. Suprotno očekivanjima, dio se nije u potpunosti raspao nakon ponovnog ulaska u atmosferu.

Objekt za koji se vjeruje da je nekoć bio dio Međunarodne svemirske postaje NASA istražuje "misteriozni objekt" koji se srušio na kuću na Floridi i probio dva kata

Oterov sin bio je prisutan prilikom udara, što je dodatno dodatno uznemirilo tu obitelj. Odvjetnička tvrtka istaknula je da NASA ima rok od šest mjeseci za rješavanje tužbe.

Moji klijenti traže odgovarajuću naknadu za stres i utjecaj koji je ovaj događaj imao na njihove živote, izjavila je Mica Nguyen Worthy, odvjetnica Oterove obitelji.

Svemirski otpad u orbiti, ilustracija Bivša NASA-ina znanstvenica upozorava: Tisuće satelita u Zemljinoj orbiti prijete našem magnetskom polju

Iako nije bilo fizičkih ozljeda, Worthy je istaknula potencijalnu opasnost takvih incidenata. Zahvalni su što nitko nije zadobio fizičke ozljede u ovom incidentu, ali situacija poput ove mogla je umalo biti katastrofalna. Moglo je doći do ozbiljnih ozljeda ili smrti, pojasnila je.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti