NASA razvija novu tehnologiju za međuplanetarnu komunikaciju

Međutim, ni laseri nisu savršeni. Kako bi "veza" bila dobra, potrebni su dobri vremenski uvjeti - čisto nebo bez oblaka.

Martina Čizmić | 17.02.2020. / 07:50

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon što su ljudi "osvojili" Mjesec, prirodno je da pogled upere u prvi sljedeći planet. O putovanju i životu na Marsu sanjari se već godinama, no čini se kako je NASA ozbiljno odlučila ostvariti taj plan.

Tako bi, nakon što pošalju ljude na Mjesec sredinom ovog desetljeća, prva ljudska misija prema crvenom planetu trebala krenuti sredinom 2030.-ih.

Da bi se to ostvarilo, bit će potrebno razviti cijeli niz novih tehnologija. Jedna od tehnologija na kojoj NASA intenzivno radi je novi sustav međuplanetarne komunikacije.

Desetljećima je NASA koristila obične radiovalove kako bi komunicirala s astronautima i sondama koje je odaslala u svemir. No,problem je što sa sve većom udaljenosti, signali putuju sve dulje, a astronauti koji krenu prema Marsu trebat će bolju, bržu i stabilniju vezu za komunikaciju.

Stoga su u NASA-i odlučili razviti lasere koji bi trebali zamijeniti stare radiovalove.

Laseri mogu povećati razmjenu podataka s Marsom za 10 puta, u odnosu na radio, rekla je Suzanne Dood, direktorica Interplanetary Network, organizacije koja upravlja mrežom satelita Deep Space Network.

Međutim, ni laseri nisu savršeni. Kako bi "veza" bila dobra, potrebni su dobri vremenski uvjeti - čisto nebo bez oblaka.

Stoga NASA gradi 34 metara široku antenu za slanje i primanje signala laserom i to usred kalifornijske pustinje. Kad bude završena (za 2,5 godine), nova će antena dobiti ime DSS-23 (Deep Space Station-23) i činit će prvi korak ka novoj eri u svemirskoj komunikaciji.

Izvor: NASA

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti