NASA se sprema javnosti otkriti svoje izvješće o NLO-ima

NASA će predstaviti otkrića svojeg posebnog tima zaduženog za istraživanja izvješća o NLO-ima.

Branimir Vorša | 14.09.2023. / 09:25

NLO, ilustracija
NLO, ilustracija (Foto: Getty Images)

Neidentificirani anomalni fenomeni ili UAP-ovi (prethodno popularno naširoko poznati pod akronimom NLO) dugo su bili izvor intriga za javnost i stručnjake. NASA je stoga 2022. godine pokrenula tim za njihovo proučavanje kako bi istražili ta zagonetna izvješća. NASA-in tim sada je spreman otkriti svoje dugo očekivane rezultate u brifingu za medije.

Nedostatak visokokvalitetnih UAP promatranja, objekata na nebu koji prkose poznatim fenomenima ili neidentificiranih letjelica, predstavlja značajan izazov za znanstvena istraživanja. NASA je stoga formirala neovisni tim od 16 stručnjaka iz različitih područja, s ciljem pružanja logičnih i znanstvenih smjernica vezanih za UAP fenomen.

Imamo pristup širokom rasponu promatranja Zemlje iz svemira, a to je krvotok znanstvenog istraživanja, ističe Thomas Zurbuchen iz NASA-e.

Navodni Šokantno saslušanje pred meksičkim Kongresom: Poznati NLO istražitelj predstavio dva tijela za koja tvrdi da su - izvanzemaljska

Od svog početka u listopadu prošle godine, tim, predvođen astrofizičarom Davidom Spergelom iz Zaklade Simons, proveo je devet mjeseci postavljajući temelje za buduća UAP istraživanja od strane NASA-e i drugih entiteta.

Primarni cilj ovog nevjerojatnog tima stručnjaka nije vratiti se unatrag i pogledati zrnate UAP snimke, već nam dati putokaz koji će nas voditi za buduću analizu, pojašnjava Daniel Evans, zadužen za nadzor studije navedenog tima NASA-inih stručnjaka.

Brifing za medije u NASA-inom sjedištu u Washingtonu počinje danas u 16 sati po hrvatskom vremenu, a javnost će ga moći pratiti u prijenosu uživo na NASA-inom službenom YouTube kanalu. Također će biti objavljeno opsežno izvješće s nalazima tima, pružajući strategiju za NASA-inu buduću analizu UAP podataka.

NASA-ini podaci dostupni su javnosti, a mi ih činimo lako dostupnima svima da ih vide ili proučavaju, naglasio je Evans.

Fokus studije nije bio odgovoriti na sva pitanja, već istražiti kako se podaci vlade, komercijalni podaci i drugi izvori mogu iskoristiti za buduća istraživanja tajanstvenih pojava na nebu. Klasificirani podaci, međutim, nisu bili u nadležnosti studije.

Neklasificirani podaci omogućuju našem timu otvorenu komunikaciju kako bi unaprijedili naše razumijevanje UAP-a, objasnila je NASA-ina voditeljica znanosti, astrofizičarka Nicola Fox.

U skladu s NASA-inom misijom osiguranja sigurnosti zrakoplova i interesa američke nacionalne sigurnosti, tim je istražio načine poboljšanja upravljanja zračnim prometom za buduće prikupljanje UAP podataka i procijenio potencijalne rizike za zračni prostor SAD-a.

NLO, ilustracija Američka vlada napokon pokazuje ozbiljnost prema javnosti u praćenju NLO-a

Razumijevanjem prirode UAP-ova možemo osigurati da naše nebo ostane siguran prostor za sve, poručio je Evans.

Istraživanje će se baviti znanstvenim metodologijama, dodatnim potrebama prikupljanja podataka i temeljnim fizičkim ograničenjima koja se tiču podrijetla i prirode UAP-ova.

Zanimanje javnosti za UAP-ove je veliko i kao i potražnja za odgovorima. Sada je naša kolektivna odgovornost istražiti te događaje uz rigoroznu znanstvenu kontrolu, rekao je Evans.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti