NASA sprema novi Mars rover i poduzima "značajan korak" prema ljudskoj posjeti

NASA će lansirati novi Mars rover 2020. godine, objavili su dužnosnici svemirske agencije. Kućište i sustav za slijetanje novog rovera bez posade temeljit će se na 2,5 milijardi dolara vrijednom roveru Curiosity, koji se na Crvenom planetu nalazi od kolovoza ove godine.

Zimo Zimo Matija Zlatarek | 05.12.2012. / 10:45

NASA sprema novi Mars rover i poduzima "značajan korak" prema ljudskoj posjeti

NASA će lansirati novi Mars rover 2020. godine, objavili su dužnosnici svemirske agencije. Kućište i sustav za slijetanje novog rovera bez posade temeljit će se na 2,5 milijardi dolara vrijednom roveru Curiosity, koji se na Crvenom planetu nalazi od kolovoza ove godine, izjavio je John Grunsfeld, NASA-in administrator za znanost za Space.com.

Zbog sličnosti dizajna s Curiosity roverom, svemirska agencija uštedit će značajna sredstva na novom roveru. Procjena troškova za novu misiju kreće se oko 1,5 milijardi dolara. Neke osnovne smjernice za 2020 misiju već su poznate - novi rover trebao bi pomoći NASA-i pripremiti uvjete za eventualni prijevoz uzoraka s Marsa na Zemlju, što je potez koji većina znanstvenika smatra najboljim za traženje znakova života na Marsu.

'Obamina administracija poduzela je ogroman korak u istraživanju Marsa. Uz ovu misiju osigurat ćemo da SAD ostane lider u istraživanju Crvenog planeta, te poduzimamo još jedan značajan korak prema slanju ljudi na Mars u 2030-ima.', izjavio je Charles Bolden iz NASA-e.

Pročitajte više: Elon Musk i SpaceX otkrili nove planove za koloniju na Marsu

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti