NASA traži dobrovoljce koji će u potpunoj izolaciji provesti čak 8 mjeseci

Sudionici istraživanja bit će plaćeni, no pitanje je tko bi nakon izolacije zbog pandemije htio provesti još osam mjeseci izoliran od vanjskog svijeta.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 21.05.2020. / 09:44

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Svima kojima nije dosta izolacije i karantene koja je obilježila naše živote posljednja dva mjeseca, iz NASA-e stiže novi zanimljivi izazov koji uključuje novu dugotrajnu izolaciju. Kako se američka svemirska agencija priprema za nove misije, uključujući misiju na Mjesec, a jednom u dalekoj budućnosti i misiju na Mars, žele istražiti kako će se astronauti ponašati izolirani s još nekoliko kolega u malom prostoru koji simulira svemirsku letjelicu.

Slika nije dostupna Ni oni je nisu izbjegli: Američki astronauti završili u karanteni

Zbog toga namjeravaju provesti istraživanje među malom grupom ljudi koji će provesti čak osam mjeseci izolirani u uvjetima kakvi se mogu očekivati u svemirskoj letjelici. U istraživanju mogu sudjelovati samo američki građani u dobi između 30 i 55 godina (traže se osobe s obrazovanjem s područja znanosti i medicine, odnosno osobe sa završenom edukacijom za vojne časnike itd.) s poznavanjem ne samo engleskog već i ruskog jezika - istraživanje će se održati u Moskvi. Također, pored osam mjeseci koje će provesti u izolaciji i objektu koji bi trebao predstavljati svemirski brod, zbog koronavirusa će prvo morati provesti dodatna dva tjedna u karanteni.

Za sudjelovanje u ovom eksperimentu sudionici će biti plaćeni (ne spominju se cifre), a rezultati istraživanja trebali bi pomoći NASA-i da pronađe učinkovite načine i metode koje bi astronautima trebale olakšati vrijeme provedeno u svemiru i rješavanje problema s kojima bi se mogli suočiti tijekom dugih putovanja, izolacije i višemjesečnih misija.

SpaceX-ova kapsula Crew Dragon Nemoguća misija Toma Cruisea i Elona Muska: Mediji tvrde da pripremaju prvi film koji će se snimati u - svemiru!

Slično istraživanje već je provedeno prošle godine kada je šest osoba (Amerikanci i Rusi) provelo četiri mjeseca zatvoreno u simulaciji svemirskog broda. "Posada" je tijekom tog vremena obavljala različite misije i zadatke s kakvima bi se trebali sresti astronauti tijekom svemirskih letova, poput spajanja sa svemirskom stanicom koja će biti postavljena u orbitu oko Mjeseca, odabira lokacija za slijetanje na Mjesec, kao i šetnji po lunarnoj površini. Također, sudjelovali su i u različitim eksperimentima s kojima se testirao utjecaj izolacije i odvojenosti od vanjskog svijeta na njihovo psihičko stanje.

Izvor: Inverse

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti