NASA upozorava da Zemlju 2046. godine čeka neizvjesno Valentinovo

Svi dosad primijećeni asteroidi u blizini Zemlje koje prati NASA nisu predstavljali nikakvu opasnost za Zemlju, no NASA je otkrila jedan koji je ujedno i prvi koji je završio na službenoj ljestvici za mjerenje rizika sudara sa Zemljom.

Branimir Vorša | 10.03.2023. / 08:35

Asteroid 2023 DW
Asteroid 2023 DW (Foto: @AsteroidWatch/Platforma X)

NASA-in Ured za koordinaciju planetarne obrane izvijestio je da je Valentinovo 2046. godine ugroženo jer postoji "mala šansa" da baš na taj dan asteroid veličine olimpijskog bazena udari u Zemlju.

Projekcije Europske svemirske agencije (ESA) govore da su šanse da navedeni asteroid udari u Zemlju 2046 godine 1 prema 625, no NASA-ine vlastite projekcije kažu da je ta šansa nešto veća, odnosno 1 prema 560.

Torinska ljestvica

Asteroid koji je u pitanju zove se 2023 DW i jedini je svemirski objekt na NASA-inu popisu rizičnih objekata koji je rangiran kao 1 od 10 na Torinskoj ljestvici opasnosti od udara, metrici za kategorizaciju predviđenog rizika od sudara objekta sa Zemljom. Svi ostali objekti rangirani su kao 0 na Torinskoj ljestvici.

Ocjena 1 na spomenutoj ljestvici zapravo znači samo da je mogućnost udara u Zemlju vrlo mala, bez razloga za pozornost javnosti ili zabrinutost javnosti, prema NASA-inu Laboratoriju za mlazni pogon (Jet Propulsion Laboratory, JPL). S druge strane, ocjena 0 na istoj ljestvici znači da je vjerojatnost sudara nula ili je toliko niska da je zapravo ravna nuli.

Dodatne analize mogu drastično promijeniti izglede za udar

Dužnosnici NASA-e upozorili su da bi izgledi za udar navedenog asteroida mogli biti dramatično promijenjeni kako se prikupi više promatranja 2023 DW-a i provedu dodatne analize.

Često kada se prvi put otkriju novi objekti, potrebno je nekoliko tjedana podataka da se smanje nesigurnosti i adekvatno predvidi njihova orbita godinama u budućnost, piše u ovotjednoj objavi NASA Asteroid Watcha na Twitteru.

No nije neuobičajeno da novootkriveni asteroidi izgledaju prijeteće kada se prvi put promatraju.

Budući da su orbite koje proizlaze iz vrlo ograničenih skupova promatranja neizvjesnije, vjerojatnije je da će takve orbite 'dopustiti' buduće udare. Međutim, takva rana predviđanja često se mogu isključiti jer uključujemo više promatranja i smanjujemo nesigurnosti u orbiti objekta. Najčešće će se prijetnja povezana s određenim objektom smanjiti kako dodatna promatranja postanu dostupna, piše na svojoj web-stranici JPL-ov Centar za proučavanje objekata blizu Zemlje.

NASA ima oružje za to

Asteroid 2023 DW, koji je prvi put uočen 2. veljače ove godine, ima oko 50 metara u promjeru, prema podacima NASA-e. Dok kruži oko Sunca, ima 10 predviđenih približavanja Zemlji, a najbliže bi se trebalo dogoditi 14. veljače 2046. godine, a preostalih devet između 2047. i 2054. godine. Najbliže što bi asteroid trebao prići Zemlji je oko 1,8 milijuna kilometara, piše na NASA-inoj stranici Eyes on Asteroids.

2023 DW putuje brzinom od oko 25 kilometara u sekundi, na udaljenosti većoj od 18 milijuna kilometara od Zemlje, a svakih 271 dan taj asteroid napravi puni krug oko Sunca.

No NASA je u rujnu 2022. godine spektakularno uspješno provedenom misijom DART pokazala da čovječanstvo ima oružje protiv potencijalno opasnih asteroida i da je spremno i za takve scenarije. U Misiji DART, podsjetimo, NASA-ina je letjelica namjerno udarila u asteroid kako bi mu promijenila putanju.

Izvor: CNN

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti