NASA upozorava Indijce: Prestanite stvarati svemirski otpad, ubit ćete nam astronaute

Indija se brani da će svi otpadci od uništenog satelita izgorjeti u atmosferi, no NASA je ipak oprezna.

Martina Čizmić | 03.04.2019. / 10:37

Nuklearna raketa u orbiti (Ilustracija: Getty)

Kad je Indija objavila da je uspješno srušila satelit u niskoj Zemljinoj orbiti, mnogi su se zabrinuli zbog opasnosti od potencijalnih "svemirskih ratova". No iz NASA-e su upozorili na opasnost koja je mnogo bliža i realnija.

Svemirsko smeće i otpadci od uništenog satelita mogli bi ugroziti astronaute koji se nalaze na Međunarodnoj svemirskoj postaji. Ako neki komad otpada udari u postaju, mogao bi izazvati ozbiljan kvar ili čak dovesti do eksplozije na samoj postaji i do njezina uništenja.

Narendra Modi Indija srušila satelit u svemiru, Modi pozdravlja neviđeni uspjeh

NASA je upozorila kako se mogućnost udara otpada u Međunarodnu svemirsku postaju povećao za čak 44 posto, nakon što su identificirali više od 400 različitih otpadnih komada nastali nakon uništenja satelita.

To je neprihvatljivo, upozoravaju iz NASA-e te dodaju kako ne mogu dopustiti da ljudi stvaraju dodatni svemirski otpad koji će ugrožavati druge ljude.

Upravo zbog velike opasnosti od udara, u NASA-i trenutačno prate 60 komada svemirskog smeća koji su veći od 10 centimetara i koji bi mogli predstavljati opasnost za postaju i astronaute.

Iako se iz Indije brane kako je sad otpad nastao nakon uništavanja satelita u niskoj orbiti te će s vremenom izgoriti i nestati, u NASA-i su ipak zabrinuti. Jer dovoljan je samo jedan komad da ugrozi živote astronauta na Međunarodnoj svemirskoj postaji.
 

Izvor: Independent

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti